Hea teada: mida tuleb silmas pidada koerarakmete kasutamisel?

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caters News Agency / Scanpix

Ei ole tähtis, kas sa juba kasutad oma neljajalgse sõbraga jalutamisel rakmeid või mõlgutad mõtteid neida proovida — igal juhul peaks rakmete sobivuse kaalutletult läbi mõtlema, et nende kasutamine ebameeldivaks kogemuseks ei kujuneks.

«Koeraeomanikel on valida paljude eri rakmetüüpide hulgast,» rääkis koertetreener Victoria Schade. «Osad neist ei lase koeral rihma tirida, mõned on loodud eelkõige mugavust silmas pidades ning loomulikult eksisteerivad ka rakmed, mille puhul on välimus kõigest muust tähtsam.»

Rakmete kasutamisel on mitu riskifaktorit: rakmete tüüp, koera tõug ning aktiivsustase ning viimaks ka rakmete õige kasutamine. Kui rakmed ei sobitu koera ümber korralikult ning loomal on harjumus rihma tirida, võivad tulemuseks olla erinevad vigastused, sõnas Susan Nelson, Kansase Osariigi Ülikooli veterinaariakeskuse professor. «Rakmed, mis on rihmaga ühendatud koera seljapiirkonnas, peaks olema esimene valik lühikese koonuga koerte omanikele. Erinevalt koera rinnaesisel oleva kinnituskohaga rakmetest aitavad need vältida hingamisprobleemide tekkimist, sest ei tekita kaelapiirkonnas survet.» Esikinnitusega rakmed võivad aga takistada koera vaba liikumist ning need ei sobi koertele, kes on aktiivsed ja mänguhimulised.

Koonu ümber käivad rakmed, on unikaalseks väljakutseks, sest koertel pole nendega kerge harjuda, nentis Schade. «Paljudele koertele ei meeldi koonurakmete tunne ning nad üritavad sellega käppade või oma koonu inimese vastu hõõrumise abil võidelda.» Schade lisas ka, et kui koonurakendiga koer jooksma hakkab ning siis rihma välja venides järsult tagasi tõmmatakse, võib see endaga kaasa tuua kaelavigastuse. Nelsoni sõnul on koonurakmed hea valik aga koertetreeneritele, sest need aitavad koerte pilgu ning seeläbi ka fookuse täielikult treenerile suunata.

Rakmetes magamine võib koertele olla eluohtlik, sest kui rakmed kuhugi kinni jäävad, tekib lämbumisoht. Samuti ei tohiks kasutada märgu rakmeid, et vältida nahahaigusi ning hõõrumist.

Mida pidada silmas rakmete valimisel

  • Hästiistuvad rakmed ei hõõru ega tõmba koera nahka ja karvu ning istuvad mugavalt ümber koera keha. Koera nahk ei tohi rakmete kasutamisel kaela ümber kokku pressida ning peale rakmete ära võtmist ei tohiks koeral nende kasutamise jälgi olla.
  • Laia rinnakorviga koertele, näiteks Inglise buldogidele ja bokseritele, võib hästi istuvate rakmete leidmine keeruliseks osutuda. Sellist tõugude puhul peabki fookus eelkõige olema kasutusmugavusel ning sellel, et rakmed koera keha ei sooniks.
  • Rakmete istuvuse testimiseks on lihtne meetod: proovi, kas kaks sinu sõrme mahuvad ilma suurema vaevata rakmete ning koera keha vahele. Noore kasvava koera puhul tuleks rakmeid aeg-ajalt uuesti testida, et need kitsaks ei jääks. 
  • Üldjuhul ei nõua koera rakmetega harjutamine mingisugust eraldi treeningut, kuid muidugi on ka neljajalgseid, kelle jaoks on raske tavaliselt kaela ümber olevalt jalutusrihmalt rakmetele üle minna. Esialgu võib koeri rakmete selga panemisega harjutada maiuste abil.
  • Liiga lõdvalt istuvate rakmete puhul eksisteerib võimalus, et koer suudab end neist lahti vingerdada. See kehtib eelkõige kitsa rinnapiirkonnaga koeratõugude puhul. Selliseid olukordi on raske ette ennustada ning seetõttu peaks koer olema kas kiibistatud võ kandma omaniku nime ning telefoninumbriga kaelarihma, et ta põgenemise korral taas koju jõuaks.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles