Päeva nunnu: kahenädalane kaelkirjakupoeg Kaliningradi loomaaias

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kaliningradi loomaaias kalpsab ringi armas kaelkirjakupoeg, kes sündis vaid kaks nädalat tagasi. 

Väikese, veel nimeta kaelkirjaku vanemateks on 2002. aastal samuti Kaliningradis sündinud Iva ja Meru, kes saabus loomaaeda Berliinist. Kuigi sünnitus kulges ühegi viperuseta, ei olnud Ival piisavalt piima ning seetõttu pidid talitajad väikest kaelkirjakut spetsiaalse piimaseguga toitma. 

Iva ja tema laps tunnevad end nüüd aga suurepäraselt ning isa Meru on ohu vältimiseks eraldi aedikus — isaseid kaelkirjakuid huvitab vaid kaks tegevust, millest üks on võitlemine, ning laste kasvatamisega nad ei tegele. Iva jaoks ei ole see küll esimene sünnitus, aga tema eelmised järeltulijad olid sünnidefektidega ning ema keeldus neid imetamast. Seetõttu hoitakse tal praegu hoolikalt silma peal, ent seni on ema ja lapse side tugev olnud.

Kaelkirjakute tiinus kestab 14-15 kuud ja reeglina sünnib korraga üks järeltulija. Kaelkirjakud sünnitavad seistes ning umbes 50-kilone vastsündinu kukub kahe meetri kõrguselt maapinnale. Juba esimese tunni jooksul pärast sündi on väikesed kaelkirjakud võimelised püsti seisma ning looduses jäävad nad ema juurde pooleteiseks aastaks. Metsikud kaelkirjakud võivad elada kuni 25-aastaseks, vangistuses on nende eluiga kümne aasta võrra pikem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles