Teadlased said selgeks: koerad teevad «kutsikasilmi» meelega

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: StockSnap / CC0 Licence

Oled sa kunagi mõelnud, miks su koer sulle nende suurte vesiste kutsikasilmadega otsa vaatab ja kas ta ise ka teab, mis ilmet ta parasjagu teeb? Teadlastel on nüüd vastus olemas.

News.com.au vahendab, et viimased uuringud näikse viitavat, et koerad üritavad tõesti nõnda meiega suhelda. Teadlased leidsid, et kui koertele otsa vaadata, kergitavad nad oma kulme – nii paistavadki nende silmad suuremad.

Targad neljajalgsed aga ei kergita oma kulmi siis, kui neile toitu pakutakse – seega viitab see liigutus suhtluspüüdlusele.

Varasemad sarnased uuringud on korduvalt tõestanud, et näiteks primaadid võtavad üle näoilmeid, kuid koerte kohta varem see informatsioon puudus. Portsmouthi ülikooli teadlased aga tegid kindlaks, et tegelikult on koertel mitmeid näoilmeid ja nende näod on väljendusrikkamad, kui neile otsa vaadatakse. «Kutsikasilmade» ilme näis viitavat, et koerad teavad: selliselt inimesele otsa vaadates saavad nad, mida tahavad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles