Veresaun Norras: rongirataste all hukkus massiliselt põhjapõtru

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Jon Erling Utsi / TT NYHETSBYRÅN / Scanpix

Enam kui sada põhjapõtra on viimase nädala jooksul Norras rongi alla jäänud ning kohalik meedia on olukorra tituleerinud veresaunaks.

Poolmetsikud põhjapõdrad on praegu talverändel ning möödunud laupäeval jäi neist 65 ühe rongi alla. Kolmel päeval enne seda hukkus 41 põtra. 65 laupäeval hukkunud põdra omanik Ole Henrik Kappfjell sõnas meediale, et ta on vihast hingetu. Norras elab poolmetsikuna ligi 250 000 põhjapõtra ning suurem osa neist elutseb riigi põhjapoolseimatel aladel. Talvekuul viivad karjatajad põhjapõdrad talverändele, et leida rohkema toiduga piirkonnad. Tegu on karmi teekonnaga, sest igal aastal hukkub palju põhjapõtru auto- ja rongirataste all või upub jõgede ületamisel. 

Dokumentaalfilmide režissöör Jon Erling Utsi tegi õnnetuskohal kurvad fotod hukkunud loomadest ning sõnas Norra meediale, et talle avanenud vaatepilt oli kui õudusunenäost pärit. «Kõige hullem oli asjaolu, et paljud põdrad ei surnud koheselt, vaid lamasid piineldes lumel,» ütles mees. «See oli mitmekilomeetrine veresaun.»

Samal raudteeliinil hukkus 2013. ja 2016. aasta vahel rohkem kui 2000 põhjapõtra ning kuigi karjatajad on nõudnud raudtee aedadega eraldamist, pole sellele praeguseks hetkeks rahastust leitud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles