Pea kaks sajandit elu — Jonathan on tõenäoliselt maailma vanim kilpkonn

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: GIANLUIGI GUERCIA / AFP / Scanpix

Kujutle, mis tunne oleks olla 186-aastane. Raske ette kujutada, ent hiidkilpkonn Jonathan on siin planeedil vähemalt nii palju aastaid elanud.

Kuigi ekspertidel on Jonathani täpset vanust võimatu kindlaks teha, on ta arvatavasti maailma vanim praegu elav maismaaloom ning seda näitavad ka kilpkonna uhked kortsud.

Jonathan on pärit Seišellidelt ning inimene, kes tõi ta 1882. aastal tema praegusesse elukohta Saint Helena saarele, on teadmata. Sel Atlandi ookeanis asuvale saarele saabumise ajal oli Jonathan täielikult suguküps, mis tähendab, et tol hetkel pidi kilpkonn olema elanud vähemalt 50 aastat. Inimeste hulgas on Jonathan väga populaarne — teda toidetakse porgandite, lehtsalati, kurgi ja õuntega ning turistiatraktsiooni ja kohaliku kuulsusena on kilpkonna nägu vermitud isegi mündile.

Jonathan elab koos viie teise kilpkonnaga saare kuberneri juures ning kuigi tema näol on tegu teadaolevalt vanima praegu elava kilpkonnaga, on tal vanimaks elanud India kilpkonna Adwaita 255 aastani veel pikk tee minna. Jonathan on pime ja kaotanud oma lõhnataju, kuid sellegipoolest kõbus ja suurepärase kuulmisega. 2017. aastal sattus iidne loom omamoodi kurioosumi keskele — avastati, et Frederica-nimeline kilpkonn, kellega Jonathan 1991. aastast regulaarselt paaritus, on hoopis isane. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles