Kurbmäng: Indoneesias meelitatakse turistidelt raha piinatud ahvide tantsuga (2)

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Indoneesias on levinud nähtus nimega topeng monyet, mis tähendab maskides ahve. Nende näol on tegu loomadega, kes on vangistuses kasvanud ning karistuste abil inimeste meelt lahutama õppinud. 

Topeng monyet ei ole juhuslikult valitud nimi, sest need ahvid kannavad kostüüme, mille silmapaistvaimaks osaks on plastist nukumaskid. Sinna kõrvale käivad erksavärvilised riided, parukad ja aksessuaarid. Kõik see peaks ahvi tegema armsaks, ent pigem näevad nad välja nagu tegelased õudusunenägudest. Kõige rohkem on meelelahutajana levinud pikasabalised makaagid, keda on treenitud käima kahel jalal ja karkudel, sõitma pisikeste jalgratastega ning tegema trikke – kõike seda selleks, et oma peremehele raha teenida. Päeva teenistus ulatub neil üldjuhul vaid 50 000 – 70 000 ruupia ehk 3–4,5 euroni. 

Topeng monyet-i algusajad ulatuvad Indoneesias 1980. aastatesse ning juba ammu on loomakaitsjad seda kritiseerinud kui loomapiinamist. Ahvide treenimine hõlmab nende kaelapidi üles riputamist ning nende hammaste välja tõmbamist. Tänavatel esinevad ahvid on peaaegu alati ahelates ning neil ei ole mingit põgenemisvõimalust. 2013. aastal otsustas Jakarta valitsus tantsivad ahvid keelustada ning kõik leitud loomad viidi varjupaikadesse, sest nende loodusesse laskmine on võimatu. Ahvide omanikud said aga umbes 75 eurot valuraha ja neile pakuti koolitusi, et nad saaksid töökohad leida. Keeld pole aga Jakartast väljaspool levinud ning tantsivaid ahve võib seetõttu väiksematest linnadest jätkuvalt leida. 

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles