Loomaarst vastab: miks ei soovi deegud värsket heina süüa?

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Lemmik.ee-s sai alguse nõuandenurgake, kus loomaomanikel on võimalus esitada loomaarstile küsimusi oma neljajalgsete sõprade kohta.

«Sooviks teada, miks deegud värsket heina süüa ei taha ja kuidas seda muuta?»

Vastab Pärnu PetCity Loomakliiniku loomaarst dr Maarja Roosileht: 

Heinal on kõige olulisem koht deegu toidulaual: kui deegu heina ei söö, on terviseprobleemide tekkimise risk suur — eelkõige on hein oluline seedetrakti funktsioneerimiseks ning hammaste tervishoiuks. Sageli keelduvad deegud heinast, kui kuivtoit vabalt saadaval on. Kvaliteetne deegude graanultoit (väga sobilik on ka merisigade graanultoit) peab deegu dieedis olema, aga pakkuge seda deegule päevas kokku 10 grammi. Vabalt ees ei tohi graanultoit olla, sest vastasel juhul jääbki hein söömata ja tekib oht rasvuda.

Värsked köögiviljad on deegule kasulikud, aga neid soovitatakse pakkuda kuni kahel korral nädalas. Sagedamini pakkudes võib samamoodi hein söömata jääda, samuti kipub osa köögivilju tekitama soolegaase. Puuviljad on deegule maiuseks, ma ei soovita enne, kui deegu piisavas koguses heina sööma ei hakka, puuvilju üldse mitte pakkuda.

Kui aga deegu ikka heinast keeldub, sellest hoolimata, et lisatoitu piiratult andma hakatakse, on vajalik loomaarsti ülevaatus: põhjus võib olla ülekasvanud hammastes ja deegul ei ole heina söömine lihtsalt võimalik. Tihti on ülekasvanud just purihambad, mis paiknevad suus taga ja pole kodusel ülevaatusel nähtavad. Eriti neil deegudel, kes on heinast mõnda aega keeldunud, on hambad tihti ülekasvanud. Heina söömine on deegude tervise seisukohast ülioluline ja kui ta mingil perioodil seda teinud ei ole, siis soovitame deeguga pöörduda loomaarsti vastuvõtule, et tema tervis üle kontrollida. 


Hea lugeja, kui ka sinul on lemmikloomade, nende käitumise ja tervisega seonduvaid küsimusi, siis saada need lemmik@postimees.ee!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles