Uurimus rõõmustab movembrifänne: kutsikate enesekindlust tõstavad vuntside ja mütsidega mehed

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: panthermedia.net / Wavebreakmedia ltd / Scanpix

Suurbritannia heategevusorganisatsioon Guide Dogs, mis treenib aastas umbes 1300 koera, on loonud erilise treeningprogrammi. Teaduslikult tõestatud meetodid õpetavad autorite sõnul koerad hästi käituma ning on pikaajalise positiivse mõjuga.

Lühidalt võiks meetodit kirjeldada kui kutsikatele nende esimese kuue elunädala jooksul võimalikult paljude erinevate kogemuste pakkumist. Mida rohkemate inimeste ja keskkondadega kutsikad tutvuvad, seda suurem on võimalus, et tulevikus ei loo tundmatud olukorrad neis hirmu.

Kutsikad sünnivad pimedate ja kurtidena ning seetõttu keskenduvad programmi esimesed kaks nädalat vaid puudutustele — kutsikad saavad paisid ja kallistusi ning neid kammitakse pehme hambaharjaga. Samuti mähitakse kutsikaid erinevatesse materjalidesse näiteks villa, nailonisse ja fliisi.

Teise ja neljanda elunädala vahel hakkavad kutsikad füüsiliselt kiiresti arenema ning siis harjutatakse neid käima erinevatel põrandapindadel. Sel ajal tutvustatakse koertele ka erinevaid igapäevahelisid nagu telefonid, pesumasinad ja telerid. Kui kutsikad on viienädalased, tutvustatakse neile välismaaima ning nad kohtuvad meestega, kellel on vuntsid või habe ning kes kannavad prille või mütse. Kasvatajad avavad ja sulgevad koerte ees ka vihmavarje, et nad harjuksid ootamatute tegevustega ning samuti saavad nad oma peegelpildiga tutvuda. 

Uurimuse juhi Helen Whiteside'i sõnul on nende programmi läbinud koerad oluliselt enesekindlamad ja julgemad. «Koerad, kes kutsikaeas sellisest sotsialiseerumisest ilma jäävad, kasvavad närviliseks ja kartlikuks ning seega on koerakasvatajate jaoks tegu olulise läbimurdega,» nentis Whiteside.

Programm loodi ning seda testiti Inglismaal Warwickshire'is, kus asub heategevusorganisatsiooni keskus. Uuringus osales kuus pesakonda kutsikaid ning iga pesakond jaotati kaheks grupiks, millest üks sai eritreeningu ning teistel kasutati juba levinud kasvatusmeetodeid.

Kutsikaid võrreldi esmalt kuue- ning seejärel kaheksanädalaselt ning mõlemal korral näitasid uue programmi järgi kasvanud loomad üles rohkem enesekindlust ja keskendumisvõimet, kui nende kaaslased.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles