Galerii: Brasiilias uhtus meri kaldale 25-tonnise surnud vaala

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rio de Janeiros asuva kuulsa Ipanema ranna külastajatel on palutud eemale hoida küürvaalakarkassist, mis hiljuti rannale uhtus.

Bioloog Rafael Carvalho sõnul suri vaal mitu päeva tagasi ning jõudis rannal juba lagunema ja tugevat lehka levitama hakata. Kohalikud võimud panid pühadeks randa tulnud inimestele südamele, et nad loomast eemale hoiaksid, ent sellegipoolest käisid paljud karkassi lähemalt uudistamas ning lapsed mängisid selle lähedal vees. 

Carvalho ütles, et praegu pole teada, kuidas vaal suri, ent bioloogid on loomalt proove võtnud ning püüavad selle välja uurida. Kaldaleuhutud vaalad on Brasiilia rannikutel üsnagi tavaline nähtus, sest vaalad ujuvad sealtkaudu oma söömis- ja paaritumispiirkondade vahel. Sel aastal on aga merest välja sattunud vaalasid leitud rohkem kui tavaliselt. Ipanemast leitud küürvaal on 12 meetrit pikk ja kaalub umbes 25 tonni. Läänemeres on küürvaal harv eksikülaline, kuid 1851. aastal ajas torm Allu saare randa 9.7-meetrise surnud küürvaala. Vaal viidi Tallinna, kus seda raha eest näidati ning hiljem ostis Peterburi Teaduste Akadeemia vaala 850 rubla eest ära. Vaala skelett on seal siiani säilinud.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles