Soomes nähti «dalmaatsia» põtra

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põder.
Põder. Foto: Caro / Andreas Muhs/Caro / Andreas Muhs/Scanpix

Soomlane Esa Villikka nägi oktoobris jahedal hommikul põdrapaari, kuid eriti jäi talle silma emane, kes oli täpiline, meenutades oma karvkattega dalmaatsia koera.

Villikka sõnul olid ta koos sõbraga, kes esimesena valgekarvalist põtra märkas ja suunas ka tema tähelepanu loomale, edastab iltalehti.fi.

Mees peatas auto ja läks koos sõbraga põtradele lähemale, et neid jäädvustada.

Villikka arvates ei pannud põdrapaar neid tähele, seistes mõnda ega samas kohas ja selle tõttu oli neil aega loomi fotografeerida.

Villika vestles hiljem kohalikega, kelle sõnul on nad ebatavalist «dalmaatsia» põtra ka varem näinud, kuid mitte fotole saanud. 

«Kohalike sõnul nägid nad täpilist emast mõned korrad koos kahe isasega, seega on see «daam» oma «kostüümi» tõttu populaarne. Ilmnes, et olin esimene, kes sai ta fotole, » arvas soomlane.

Metsloomade asjatundja Kaarlo Nygréni sõnul on selle emase põdra «dalmaatsia» välimuse põhjuseks geeniviga, samas sünnib selliseid põtru siiski vähe.

Ekspert lisas, et vahel sünnivad täiesti valgekarvalised põdrad, vahel on põtradel täpid. Tumeda karvaga põdrad võivad saada täpilisi järglasi ja valged põdrad tumeda karvaga poegi.  

Mida enam on põtrade sugupuus tavalisest erineva karvaga isendeid, seda suurem on tõenäosus, et neid sünnib veel.

Nygréni sõnul võib karvavärvi geenviga avalduda mitmel erineval moel, näiteks tumedal põdral on valgeid laike või siis nüüd nähtud põdral, kellel on valgel karval tumedaid täppe.

Eksperdi sõnul ei ole ta Soome metsas täiesti valget elusat põtra näinud, küll aga surnult sündinud valgekarvalist põdravasikat. Tal oli vaid üks viiekümne eurosendi suurune tume laik.

«Soomes ei ole albiino põtra veel nähtud. Selliste põtradel on silmad punased, mitte pruunid nagu tavaliselt. Täpilised põdrad ei ole albiinod,» selgitas asjatundja.

Nygréni sõnul on Soome jahimeestel vaikiv kokkulepe, et ebatavalise karva ja välimusega põtru ei jahita. Põhjus on selles, et silmapaistva isendi liikumise jälgimise abil jõuab jälile põtrade kogukonna liikumisele.

Põder
Põder Foto: Vasily Fedosenko/Reuters/Scanpix
Dalmaatsia koer
Dalmaatsia koer Foto: Adam Lawrence/picture alliance / moodboard/Scanpix

Pilti vaata siit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles