Galerii: Praha loomaaias sündisid haruldased imearmsad tiigrikutsud

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Praha loomaaial on põhjust tähistada, sest kuus nädalat tagasi sündis seal elavatel haruldastel Malai tiigritel Banyal ja Johannil kaks kutsikat. 

Praegu veel nimeta kutsikad, kellest üks on emane ja teine isane, on hea tervise juures — talitajate sõnul on poisi kasv on veterinaarandmetega täielikus kooskõlas ning ta sirgub just nii, nagu peaks. Tema õde aga oli sündides väiksem ning tema kasvul ja tervisel hoitakse hoolega silma peal. Ka sel kevadel sünnitas Banya kaks poega, ent tugeva alakaalu tõttu ei jäänud kumbki neist elama. Teisipäeval tehtud kaalumiste järgi kaalusid õde-venda vastavalt 3.78 ning 5.16 kilo. Nende 11-aastase ema Banya jaoks on tõenäoliselt tegu viimase pesakonnaga, sest tiigrid sünnitavad peale 15. eluaastat väga harva.

Lisaks Praha loomaaiale on Euroopas vaid kaks loomaaeda, kus Malai tiigrite populatsiooni kasvatamiskatsed on osutunud edukaks. Malai tiigrid on Euroopa loomaaedades haruldane nähtus ning Praha loomaaia imetajate kuraatori Pavel Brandli sõnul on siinmail vaid 17 täiskasvanud looma. Brandl lisas ka, et talitajad saavad kergemalt hingata pärast kutsikate pooleaastaseks saamist, sest selleks ajaks kahaneb surmatõenäosus märgatavalt. Emapiima joovad nad aga edasi ning seda kuni pooleteiseaastaseks saamiseni. 

Maailma tiigripopulatsioon on tänu küttimisele ja tiigrite loodusliku elukeskkonna kadumisele ohus ning looduses elab praegu umbes 3000 looma, kellest vaid mõnisada on Malai tiigrid. Brandli sõnul on tiigrite paaritamine loomaaias keeruline, sest tihtilugu ründavad isasloomad emaseid ning Praha loomaaed pidi ootama pea kümme aastat enne, kui nad üksteisesse hästi suhtuva ja paaritumisvõimelise tiigripaari said.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles