Eemaletõukav vaatepilt: kookoskrabi nähti esmakordselt lindu ründamas

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis/Youtube

India ookeanis Chagose saarestikul töötav bioloog Mark Laidre avastas, et kookoskrabid ründasid ning sõid seejärel ära merelinnu. Kookoskrabisid on siiani peetud toiduotsijateks mitte jahtijateks ning tegu on esimese tõendiga, et nad võivad ka elusloomi rünnata.

Laidre sõnul ronis kookoskrabi puu otsa ning ründas merelindu, kes oma pesal istus. Krabi murdis linnu tiiva ning too kukkus seejärel maha, kuhu krabi talle järgnes ning ka linnu teise tiiva murdis. Kui lind oli muudetud liikumisvõimetuks, ilmusid kohale ka teised kookoskrabid, kes linnu tükkideks tõmbasid ja seejärel ära sõid. Laidre kirjeldas vaatepilti kui «üpriski võigast».

Kookoskrabid on suurimad maismaal elavad selgrootud, kes võivad kaaluda kuni neli kilo ning kasvada ühe meetri laiuseks. Neid leidub India ja Vaikse ookeani saarestikes ning tihti on nad oma keskkonnas kõige suuremad loomad. Laidre nähtud käitumismustrit pole kookoskrabide hulgas varem kohatud ning teadlased arvavad nüüd, et krabid võivad oma elupaikade ökosüsteeme tugevalt mõjutada ning teisi loomi minema hirmutada. Laidre leidis, et saartel, kus krabid elavad on nähtavalt vähem linde kui neil, kus loomi ei ole. Pole veel kindel, kas tegu oli üksikjuhtumiga, kuid Laidre plaanib krabide urgude juurde kaamerad paigaldada, et asjasse selgust tuua.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles