Kunst või piinamine? Galerii kasutab oma installatsioonis elushiiri

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mark Bowler / naturepl.com / Scanpix

Loomaaktivistid on tagajalgadele ajanud Manhattani kunstinäitus, mille raames on klaaspõranda alla väikestesse karpidesse pandud elusad hiired.

Kui külastajad Castle Fitzjohnsi galeriisse «Prehysteria» näitust vaatama sisenevad, jääb nende jalgade alla malemustriline põrand, mille mustadeks ruutudeks on kastid elusate hiirtega. Väikeste kastide sees on vesi, söök ning õhuaugud, et hiired hingata saaks ning külalised võivad nende peal seista ja hiiri jälgida. Autor Joseph Grazi sõnas New York Timesile, et tema näitus analüüsib erinevaid foobiaid ning kastis hiired sümboliseerivad isolatsioonihirmu sotsiaalmeedias. 

Loomaaktivistid on aga seisukohal, et tegu on loomade väärkohtlemisega ning kutsuvad autorit ja galeriiomanikku üles näitust sulgema. PETA president Ingrid Newkirk kirjutas organisatsiooni poolt välja antud avalduses, et loomade sundimine stressirohketesse olukordadesse ei ole loomingulisus, vaid harimatus loomade ja nende natuuri suhtes. «Robothiirte ja teiste pärisloomade asenduste olemasolu tõttu ei ole elushiirte kasutamine õigustatud.» 

Inimesed on PETA poolel ning üks vihane Twitteri kasutaja kirjutas, et hiirte kasutamine on julmus, mitte kunst. Kunstigalerii veebilehel avaldatud postituses seisab aga, et loomaaktivistid ei ole tõelisest olukorrast teadlikud. «Hiiri söödetakse, nad saavad juua ning on mugavas keskkonnas, kus on olemas nii pesamaterjal kui ka magamiskoht. Nad ei pööra inimestele tähelepanu.» Galerii sõnul oleksid hiired loomapoodidest läinud roomajate toidulauale, ent on nüüd elus ja hea tervise juures ning ootavad adopteerijaid. Samas kirjutas New York Times aga, et hiired, kes endale kodu ei leia, lõpetavad oma elu kunstnik Grazi püütoni lõugade vahel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles