Loomaaktivistide sõnul on loomakohvikud võrdväärsed loomade kuritarvitamisega

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Thomas Peters / Reuters / Scanpix

Mugavas toolis kohvi joomine samal ajal, kui kass või siilike sul süles pikutab kõlab mõnusalt, ent loomaaktivistid kutsuvad inimesi üles oma raha loomakohvikutele mitte andma.

Sel nädalal algatasid Tai ametivõimud ning loomakaitseorganisatsioon Watchdog Thailand Bangkoki ühe populaarsema loomakohviku suhtes uurimise, sest selle külastajatelt tuli järjepanu teateid kohvikuloomade halva seisukorra kohta. Kohviku Kitties & Bears omanik on sel aastal juba korra karistada saanud — tema varem Singapuris avatud kassikohvikus surid halva tervise tõttu seitse kassi. Arvatakse, et sama olukord on ka Kitties & Bears kohviku asukatel ning Watchdog on loomadelt analüüsiks võtnud vere- ja süljeproovid. 

See ei ole aga ainuke selline juhtum. Jaapanis, kus loomakohvikud trendikaks tehti, pandi eelmisel aastal kinni üks Tokyo kõige populaarsemaid kassikohvikuid The Cat's Paw, sest väiksesse kohvikusse oli kokku topitud 62 kassi kellest paljud olid vanad ning halva tervisega. Kasside seas levisid kiirelt haigused ning kliendid andsid kohutavast olukorrast võimudele teada. Tokyo ametnikud kinnitasid seejärel, et iga loomakohvik, mis oma loomade eest hoolitseda ei suuda, pannakse ilma pikema jututa kinni. «Me hoiatasime The Cat's Paw omanikku, et ta oma kasside eest paremini hoolitseks, kuid halb kohtlemine jätkus,» sõnas Tokyo Loomade Heaolu Keskuse esindaja Yachiyo Kurihara. «Kohvik rikkus loomakaitseseadusi ning seetõttu pidime me selle sulgema.»

Kasside käitumise uurija Nicky Trevorrowi sõnul ei ole aga loomade väärkohtlemine kohvikutes ainuke murekoht. «Kohvikud ei ole kassidele sobiv keskkond, sest need on üldjuhul väikesed ruumid, kus võõrad pidevalt sisse ja välja sagivad. Kassid vajavad stabiilsust,» rääkis Trevorrow. Probleem pole aga ainult kassidega — loomakaitsjad on tugevalt kritiseerinud Jaapanis avatud öökulli- ja siilikohvikuid, sest need võtavad metsloomadelt ära nende vaba ja loomuliku eluviisi. Bioloog DJ Schuberi sõnul on siilid öiselt aktiivsed loomad, ent kohvikutes katsutakse ja tõstetakse neid päeva jooksul pidevalt. «Kuigi mõned siilid võivad pideva katsumisega harjuda, on nad loomult ja instinktidelt metsloomad. Nad ei pruugi väliselt mingeid ohumärke ilmutada, kuid ma garanteerin, et nad on kohvikukeskkonnas pidevalt stressis,» ütles Schuber.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles