Uuring: just see loomake on salakaubanduse suurim ohver

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Imeh El Kareem / Xinhua / Sipa USA / Scanpix

Vähetuntud soomusloomadega äritsetakse mustal turul rohkem kui ühegi teise loomaga, selgub Maailma Looduse Fondi (WWF) poolt läbi viidud uuringust.

Kõige suurem äritegevus käib regioonis, kus saavad kokku Tai, Myanmar, Laos ja Hiina. Kohta kutsutakse kuldseks kolmnurgaks ning see kujutab endast uhkete kaubanduskeskuste, kasiinode ning kohalike turgude segu, mis turiste lausa magnetina tõmbab. Enim leiab sealt Hiinast tulijaid ning neil ja kõigil teistel on võimalus muuhulgas ebaseaduslikult osta elevandiluust kujukesi ning pulbriks tehtud ninasarvikusarve — viimane on äritsejate sõnul suurepäraseks viisiks tõsta libiidot. 

Ülem-Mekongi piirkonna WWF-i esindaja Chrisgel Cruzi sõnul on tegu šokeeriva vaatepildiga, sest turgudel võib näha tuhandeid kehaosi maailma tuntuimatelt ohustatud loomadelt. Vaid ühe külastusega Myanmari Mong Li turule leiti nelja miljoni dollari väärtuses elevandiluud ning muud loomade ebaseadusliku äritsemisega seotud kaupa. «Illegaalne ning reguleerimata äri on põhjuseks, miks sadade maailma loomaliikide populatsioon jätkuvalt kahaneb,» lisas Cruz.

Soomusloomad, kes on illegaalse kaubanduse suurimad ohvrid, on nõutud kaup Hiinas ja Vietnamis, sest nende liha peetakse delikatessiks ning soomused lähevad käiku rahvameditsiinis. Inimeste huvi ei vähenda ka fakt, et viimased ei oma mingit erilist jõudu — justnagu meie küüned on ka soomusloomade soomused tehtud keratiinist ning ei aita kuidagi haiguste vastu.

Tuntumate loomade nimistust kuuluvad kaubanduse poolt kõige ohustatumate liikide hulka ninasarvikud, tiigrid, leopardid, kilpkonnad ja elevandid, leidis WWF-i poolt läbi viidud uuring. Illegaalsele äritsemisele raskendavad piiri panemist justnimelt kohad nagu kuldne kolmnurk, kus äri õitseb ning huvilisi on jalaga segada. «Valitsused, organisatsioonid ning kompaniid peavad koheselt tegutsema, et ohustatud liikide tulevik kindlustada,» toonitas Cruz. «Ainult rangemate karistuste, loomade toetamise ning inimeste harimisega on meil võimalus illegaalsele äritsemisele lõpp panna.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles