Uuring: passiivne suitsetamine kahjustab tugevalt lemmikloomade tervist

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: VIKTOR DRACHEV / AFP / Scanpix

Suitsetajatega koos elavad lemmikloomad on inimestega võrreldes samapalju või rohkemgi vastuvõtlikud passiivse suitsetamise ohtlikele kõrvalmõjudele.

Lisaks tubakasuitsu sisse hingamisele satub nikotiin loomadesse ka läbi nende pesemisharjumuste — ka karvade lakkumine on ohuallikas, leidis Glasgow' ülikooli poolt hiljuti avaldatud uurimus. Koerte puhul on risk kopsu- või põskkoopavähi tekkeks, merisigadel, lindudel ja jänestel võivad aga esineda hingamisraskused ning nahahaigused.

Uuringu läbi viinud teadlased loodavad, et nende leiud motiveerivad loomaomanikke suitsetamist lõpetada ning selle jaoks on nad loonud ka kampaania, mille eesmärgiks on inimesi harida,

Wendy Preston, Londoni kuningliku veterinaariakolledži peaõde ütles, et inimesed ei ole passiivse suitsetamise mõjust lemmikloomadele teadlikud. «Mõningatel juhtudel on passiivne suitsetamine loomade eluiga tugevalt lühendanud ning me loodame, et loomaarstid räägivad loomaomanikele sellest, mida suitsetamine neile teha võib,» sõnas Preston.

Glasgow' ülikool on passiivse suitsetamise mõju loomadele uurinud aastaid. Professor Claire Knottenbelt kirjeldas, kuidas uuringud 40 koera peal, kellest pooled elasid suitsetajate kodudes, läbi viidi. Nende karvadelt võeti nikotiiniproove ning omanikele anti ülesanne märkida üles omaenda ning majakülaliste suitsetamisharjumused. Samasugune uuring viidi läbi ka 60 kassi peal ning sellega püüti leida, kas passiivne suitsetamine on seotud kasside verevähiga. Knottenbelti sõnul räägivad tulemused enda eest, ent samas tuleb silmas pidada, et väljas vabalt ringi liikuvad lemmikud võivad passiivse suitsetamisega kokku puutuda ka kodust väljaspool. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles