Kuidas aidata aialoomadel talveks valmistuda

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Michael Probst / AP / Scanpix

Eesti on esimese sahmaka lund juba kätte saanud ning värviline sügis on jõudnud lõpusirgele. See aga tähendab seda, et meie aedades elutsevad loomad ja linnud valmistuvad üle elama kõige karmimat aastaaega.

Ka meie saame neid soovi korral aidata ning järgnevad nõuanded toovadki välja, mida tohiks (ja tuleks) teha ning mida vältida.

Imetajad

Osa väikeimetajaid nagu siilid, unilased ja nahkhiired veedavad järgnevad kuud talveunes ning nende südamerütm ja kehatemperatuur langevad, et toiduvaesel ajal söömisvajadust vähendada. Teised, näiteks hiired, mägrad ja rebased söövad end sügisel punni ning liiguvad halbade talveilmadega võimalikult vähe ringi. Mõlemad rühmad vajavad sügisel palju toitu ning on väga õnnelikud aiaprahi olemasolu üle.

Üldjuhul on meie esmane reaktsioon aed enne lume tulekut ära koristada — puulehed riisutakse kokku ja pakitakse kottidesse ning õunad ja langenud oksad visatakse minema, ent loomade vaatenurgast ei ole see kõige parem mõte. Lehehunnikud on suurepäraseks varjupaigaks, kus peitudes talv mööda saata ning puuokste ja aiasaaduste hunnikud peidavad endas maitsvaid putukaid, millest toituda. Aia koristamine ei ole loomulikult paha, ent materjali minema viskamise asemel kogu see aianurka või mõne heki alla kokku, sest seal püsib see kuiv ja võrdlemisi soe. 

Siilid, kes paljudes aedades toimetavad, võtavad inimeste pandud toidu hea meelega vastu, ent kõik neile söögiks ei sobi. Leib, sai ja piim jäägu inimestele endale, sest need tekitavad loomakestel kõhuvaevusi. Selle asemel võiks panna välja puhast vett, päevalilleseemneid, pähkleid ning koera- või kassitoitu, mis ei sisalda kala. 

Noortel siilidel, kes on hilja sündinud, ei ole piisavat rasvavaru, et talv üle elada. Kui mõni selline ilmub, tuleks teda soojas hoida ning kogenud spetsialisti juurde viia, kes siilikest talve jooksul aidata oskab ning ta kevadel taas loodusesse laseb.

Linnud

Lindude elu ei ole kerge. Nad ei talvitu ning see tähendab seda, et neid ootab ees võitlus vee ja toidu nimel. Linnud vajavad kõigist aialoomadest kõige rohkem abi ning toitu täis söögimajad on paljudele neist piiriks elu ja surma vahel. Vali linnutoit, mis sisaldab rasvu ning hoiab sulelised külmadel öödel soojas: päevalilleseemned, pähklid ning rasvapallid. Linnud armastavad ka puuvilju ning igasugused ülejäägid, näiteks õunasüdamed, on talvel väga teretulnud. 

Tiigiloomad

Kui sul on aias tiik, on heaks nipiks vee pinnale panna kerge pall, mis vee liikuma sunnib ning seeläbi jäätumist edasi lükkab. Kui ilmad aga tõeliselt külmaks lähevad ning veele jääkaas peale tekib, tee sellesse regulaarselt auke, et vesi hapnikuvaeseks ei muutuks. Oksahunnikud on aga suurepäraseks talvitumispaigaks konnadele. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles