Ebatavaline nähtus: hirved sõbrustavad teiste loomadega

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Gardner Lab/Mike Cove/Twitter

Just nagu inimestel on ka loomadel erinevad iseloomud ning mõnikord teevad nad imelikke asju. Üks teadlane täheldas hiljuti, et hirved on asunud muuhulgas kasside ja pesukarudega sõprussuhteid looma.

Bioloog Michael Cove, kes uurib Florida Keysi saarestikul vabalt liikuvate kasside mõju väikeimetajatele, oli parajasti oma rajakaameralinte läbi vaatamas, kui ta nägi ebatavalist vaatepilti. Kaamerate ette olid sattunud metsikud hirved, kes teiste loomaliikidega semutsesid ning teadlased ei oska selgitada, mis seda põhjustab.

"Ma olen peaaegu kümme aastat kaamerate abil pesukarude  käitumist uurinud,» ütles Cove. «See oli esimene kord, mil ma nägin nende ja teiste imetajate vahel vastastikkust sõbralikku käitumist.»Cove leidis oma videotest klipi, kus metsik hirv kahe pesukaruga suhtles ning üks pesukarudest puhastas umbes minuti jooksul hirve nägu. «See oli imelik, sest hirv ei paistnud pesukarusid pelgavat ning oli terve kohtumise ajal rahulik,» sõnas Cove.

Cove pole aga ainuke teadlane, kes sellist käitumist täheldas — Chris Lowe, kes tegeleb peamiselt haidega, nägi juhuslikult isahirve, kes rebase juurde läks ning tolle pead lakkuma hakkas. 

Michael Cove arvab, et nähtuse põhjuseks võib olla asjaolu, et hirvedel pole Keysi saarestikus jahtijaid ning see laseb neil rahulikult teiste loomade suhtes uudishimu üles näidata. Kuigi vaatepilt võib olla armas, nentis Cove, et see võib suurendada haiguste ühelt liigilt teisele üle kandumise võimalust. Ning arvestades seda, et Keysi saarestiku hirved on ohustatud alaliik, peaks nad hoolega valima, kellele nad külje alla poevad.

Keysi hirved pole aga ainukesed, kes teiste liikide vastu huvi tunnevad — eelmisel sügisel avastas Kanada elanik Steve Cavers, et üks sõbralik hirv pesi tagaaias hoolega tema venna kassi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles