Intelligentsed sõbrad: 10 kõige targemat koeratõugu

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aaron Chown / SWNS.com/Scanpix

Teadagi on kõik koerad armsad, ent mitte iga koeratõug ei hiilga sõnakuulekusega. Kui koeraomanikul on plaan hakata käima võistlustel või õpetada oma lemmikule trikke ning käsklusi, tuleks hoolikalt mõelda, mis tõust neljajalgne valida.

Psühholoog ja Briti Columbia Ülikooli professor Stanley Coren võrdles oma raamatus «The intelligence of dogs» 200 erineva koeraliigi kuulekust ning tõi välja 15 koeratõugu, kes on intelligentsi koha pealt esirinnas.

Borderkolli

Foto: Geoff Kirby/Fifty Fifty/Press Association Images/Scanpix

Coreni sõnul on borderkollid võimelised uusi käsklusi õppima viie sekundiga ning neid seejärel pea sajaprotsendilise tõenäosusega täitma.

Puudel

Foto: Andrew Burton / AFP / Scanpix

Coreni nimekirjas teisel kohal olevad puudlid on oma välimuse ja intelligentsi kombinatsiooni tõttu suurepärased näituseloomad ning lisaks sellele on kutsad hüpoallergeensed ja sobivad hästi perekoeraks.

Saksa lambakoer

Foto: Aaron Chown / SWNS.com/Scanpix

See koeratõug on politsei kaaslaseks põhjusega — saksa lambakoerad on kuulekad ja tähelepanelikud (ning näevad kriminaale püüdes võrratud välja).

Kuldne retriiver

Foto: Jessica Powell / Caters News Agency / Scanpix

Ülim perekoer! Kuldsed retriiverid on sügavalt lojaalsed, väga arukad ning kannatlikud.

Shetlandi lambakoer

Foto: Andrew Yates/AFP/Scanpix

See tõug on võimeline tegema rasket tööd, väga energiline ja õpihimuline ning tahab oma peremehele alati head meelt valmistada.

Papillon

Foto: JOHN MOORE/AFP/Scanpix

Papillon tähendab prantsuse keeles liblikat, ning just liblikaid selle väikese koera kõrvad meenutavadki. Papillonid on sõbralikud ja intelligentsed ning väikestele koertele omaselt ka suure energiahulgaga.

Rotveiler

Foto: Mike Segar/Reuters/Scanpix

Ehkki rotveilerid on oma suure, jässaka kehaga veidi hirmutavad, on nad tegelikkuses väga pühendunud, enesekindlad ja Coreni sõnul ka kuulekad koerad.

Austraalia karjakoer

Foto: John Esslinger/Caters News Agency/Scanpix

Nagu nimigi ütleb, on selle tõu puhul tegu töökoertega. Ent isegi ilma valvamist vajava lehmakarjata on need koerad suurepärased kaaslased tänu oma kuulekusele, lojaalsusele ning kaitsvale loomusele.

Pembroke'i Walesi korgi

Foto: Timothy A. Clary/AFP/Scanpix

Korgid on tuntud kuninganna Elizabeth II lemmiktõuna ning kahtlemata aitab nende populaarsusele kaasa nende armas välimus ning sõbralik ja aktiivne natuur.

Kääbusšnautser

Foto: Caters News Agency/Scanpix

Energiast pakatavad ja sõbralikud kääbusšnautserid on sotsialiseerumist armastavad koerad. Lisaks sellele on neil ka toredad vuntsid, mis nende välimuse omapäraseks teevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles