Ebameeldiv vaatepilt: karul opereeriti kolmekilost keelt

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ühele õnnetule karule tehti Myanmaris erakorraline operatsioon, sest tema keel oli paisunud ebanormaalselt suureks ning kaalus kolm kilo. 

Kohalikud loomaarstid arvavad, et kasvaja näol on tegemist mutatsiooniga ning varem ei ole nad sellist vaatepilti näinud. Kaeluskaru keel oli niivõrd suur ja raske, et lohises mööda maad ning loomal ei olnud võimalik oma suud kinni panna.

«Minu kümneaastase töökogemuse jooksul on see ainulaadne juhtum,» rääkis Heather Bacon Edinburghi Ülikooli veterinaarkoolist. «See on päris hämmastav.»

Karu, kes sai endale nimeks Nyan htoo, päästeti rühma munkade poolt illegaalsete äritsejate käest pärast seda, kui ta Birmas oma ema juurest ära võeti. Karu pidi minema Hiinasse, kus karude sapivedelikku kasutatakse traditsioonilises meditsiinis. Nähes, et karu keel oli ebanormaalselt suur, võtsid mungad ühendust kohaliku loomaarstiga, kes omakorda kontakteerus Baconiga. Oktoobri alguses reisis Bacon koos teiste spetsialistideg Myanmari, et karu opereerida. 

Kuna Nyan htoo on noorem kui kaheaastane, on tema keele näol tegu sünnidefekti või elevanttõvega, kuigi teadaolevalt pole viimast karudel varem esinenud. 

«Me leidsime, et karu opereerimine on tema elukvaliteedi parandamiseks vajalik,» sõnas Bacon. «Kolmekilose keele kaasas kandmine on ebanormaalne ning kuna see lohises mööda maad, ei olnud see ka hügieenilisest vaatepunktist meeldiv.»

Kuigi uue keelega harjumine võtab aega, on karu nüüd võimeline oma suud sulgema ja normaalselt sööma. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles