Nõmmel päästeti surmasuust neli oravapoega (1)

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis videost / Orav Kribu / Facebook

Eile sai Eesti Metsloomaühing teate, et üks Nõmme pere leidis koduaiast kolm oravapoega. Kuna pojad olid rääbakad ja mittekontaktsed, otsustas tubli pereisa nad järje peale aidata, et loomakesed pääseksid külmumisest või kasside toiduks saamisest. 

Eesti Metsloomaühing kirjutas Facebookis, et selleks ajaks kui juhatuse liige Katrin Idla Nõmmele jõudis, oli leitud veel üks poeg. Samuti nähti viiendat oravat, ent too oli püüdjate eest põgenemisel liiga kiire ja teda kinni võtta ei saadudki. 

Pereisa oli kiiruga oravatele valmis meisterdanud puuri ning pannud neile ka mõnusa pesakarbi, kus loomad sooja said. Nii väikeseid oravapoegi, kes kaaluvad oktoobri keskel vaid 50 grammi, nägid abistajad esmakordselt ja keegi ei tea, kas tegemist oli noore ja kogenematu oravaemaga või oli temaga midagi juhtunud, et pojad üksi jäid. Üks on täiesti selge - neil ei oleks olnud mitte mingisugust võimalust iseseisvalt ellu jääda ning see hooliv Nõmme pere tegi ainuõige otsuse pojad üles korjata, sooja panna ja abi otsida.

Pärast mõningat turgutust sõidutati oravapojad eile metsloomaühingu Järvamaa hoiukodusse Virge Võsujala juurde, kes nad hilisõhtul üle võttis. Sellega aga oravakeste lugu ei lõppenud, sest järgmisel päeval saadi kätte veel kaks oravapoega, kes samuti Paidesse toimetati ning Võsujala hoole all on nüüdsest kuuikud.

Kuna oravapojad on väga nälginud, siis tuleb esimestel päevadel neid iga mõne tunni tagant korraga väikeste kogustega toita ja soojas hoida. Tegemist on alles oravapiima joovate oravatega, kes ise süüa ei oska ning neid toidetakse spetsiaalse oravatele mõeldud piimaseguga. 

Eesti Metsloomaühing paneb inimestele südamele, et lehmapiima ei tohi oravatele anda ning nii väikeste oravate puhul on oluline, et nende toit oleks kehatemperatuuril. Kui keegi leiab mahajäetud oravapojad, siis tuleb nad sooja tõsta ning sellest metsloomaühingule teatada. Kui oravapojad on piisavalt suured ning ise söövad, lähevad nad välipuuri, kus nad koos teiste oravatega talvituvad, et siis kevadel metsa minna. 

Oravate aitamist saate kõik toetada annetusega metsloomaühingu kontole:

Eesti Metsloomaühing, EE952200221067573100 Swedbank, selgituseks: oravapoegade talvitumise toetus.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles