Ehmatav mimikri: kujumuutjast röövik imiteerib ohu korral rästikut

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ameerika bioloog Mark Bowler püüdis videolindile ööliblika Hemeroplanes triptolemus vastse, kellel on võime enda muidu tagasihoidlik välimus maosarnaseks muuta. 

Röövik, keda Bowler oma videos «maailma parimaks» nimetab, näeb tavapäraselt ringi liikudes välja nagu kuivanud puuoks ning tema pruun nahk sulandub ümbritseva loodusega ühte. Kui ta end aga ohustatuna tunneb, piisab vaid keha tagurpidi pööramisest ning väikesest ussikesest on saanud rästik. Rööviku saladus peitub tema pea all peituvates värvilaikudes — kaks suurt musta, valgete täppidega ringi jätavad rööviku jahtijatele mulje madude klaasjatest silmadest. Lisaks sellele hakkab röövik end ka maolaadselt liigutama ning suudab sellega ära petta nii suuremad putukad kui ka linnud.

Hemeroplanes triptolemus'e elupaikadeks on paljud kohad Kesk- ja Lõuna-Ameerikas ning Aafrikas ja Mark Bowleri sõnul ei ole üllatuseks see, et üldjuhul tekitab ta inimestes hirmu. Kartmiseks pole aga põhjust, sest röövikul puuduvad kihvad ning ta toitub vaid puulehtedest. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles