Uus seadus: milliseid loomi tohib nüüd avalikult näidata?

maaelu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: JUSS SASKA/PM/SCANPIX BALTICS

Riigikogu vastu võetud seadus täpsustab, milliseid loomi tohib kasutada loomanäitusel, -võistlusel, -laadal, -oksjonil või muul loomade kokkutoomisega seotud avalikul üritusel.

Loomade avalikul näitamisel on lubatud kasutada tehistingimustes sündinud looma, kelle liigiomased käitumisharjumused või eluviis seda ilma looma tervist kahjustamata võimaldavad. Nende looma- ja alamliikide loetelu, keda on lubatud loomanäitusel, -võistlusel, -laadal, -oksjonil või loomade kokkutoomisega seotud muul avalikul üritusel kasutada, kehtestab valdkonna eest vastutav minister.

See regulatsioon ei laiene tegevusloaga loomaaedadele.

Peale loomade heaolu ja tervise kaitsmise on seaduse eesmärk ennetada avalikul üritusel, sh tsirkuses, loomadega seotud õnnetuste ohtu ning vältida inimestel, eriti lastel, tsirkuseetenduse käigus nähtud loomade mitte liigiomasest käitumisest tulenevaid võimalikke väärarusaamu loomade käitumise kohta vabas looduses.

Maaeluminister Tarmo Tamm rõhutas, et igasugusel loomade avalikul näitamisel peab olema esimeses järjekorras tagatud loomade heaolu. «Loomadele peab võimaldama liigiomast liikumisvõimalust, hooldust, vajalikku sööta ja teisi heaoluks vajalikke tingimusi,» täpsustas maaeluminister.

«Teadusuuringud ja teiste riikide kogemused on näidanud, et paljude loomaliikide puhul pole võimalik loomade heaolu avalikel üritustel tagada,» selgitas Tamm. «Seadus jätab võimaluse teatud loomaliike avalikult näidata, kuid see loetelu on kavas välja töötada koostöös loomakaitseorganisatsioonide ja teiste huvigruppidega ning sätestada maaeluministri määrusega. Kõikide teiste loomaliikide avalik näitamine oleks sellisel juhul lubatud vaid tegevusloaga loomaaias,» lisas ta.

Mujal kui tegevusloaga loomaaias, st loomanäitustel, -võistlustel, -laatadel, -oksjonitel või muudel avalikel üritustel (sh tsirkustes), on loomakaitseseaduse muudatuse jõustumisel lubatud kasutada vaid loomi, kelle liigiomased käitumisharjumused või eluviis võimaldavad seda teha looma tervist kahjustamata. Loomakaitseseaduse muutmise seaduse kohaselt kehtestab selliste loomaliikide nimekirja minister määrusega.

Määrus lubatud loomaliikide loetelu kehtestamiseks on väljatöötamisel ja see on kavandatud jõustuma 1. juunist 2018. a ehk loomakaitseseaduse jõustumisega samal ajal. Määruse väljatöötamisse kaasatakse huvigrupid.

Määruse kavandi kohaselt oleks loomanäitustel, -võistlustel, -laatadel, -oksjonitel või muudel avalikel üritustel (sh tsirkustes) lubatud kasutada:

koeri, kasse, koduküülikuid, hobuseid, eesleid, kodusigu, kodukitsi, veiseid, lambaid, alpakasid, laamasid, kodutuhkruid, koduparte, kodukanu, kodukalkuneid, koduhanesid ja koduvutte. Lõplik loomade loetelu kujundatakse määruse väljatöötamise käigus.

Seaduse eelnõu kooskõlastati teiste ministeeriumitega ning arvamust küsiti veterinaar- ja toiduametilt, Eesti Loomakaitse Seltsilt, Eestimaa Loomakaitse Liidult, MTÜ-lt loomade eestkoste organisatsioon Loomus ning MTÜ-lt Eesti Kaasaegse Tsirkuse Arenduskeskus.

Valitsuse algatatud loomakaitseseaduse muutmise seaduse poolt hääletas 83 saadikut ja erapooletuid saadikuid oli üks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles