Tallinna loomaaed kutsub ninasarvikupäeva põnevatele üritustele

lemmik.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna loomaaia ninasarvikud
Tallinna loomaaia ninasarvikud Foto: TONI LÄÄNSALU/PM/SCANPIX BALTICS

Sel laupäeval, 23. septembril tähistatakse Tallinna loomaaias rahvusvahelist ninasarvikupäeva, mille käigus korraldatakse töötube ning vestetakse ninasarvikujuttu.

Rahvusvahelist ninasarvikupäeva tähistatakse 2010. aastast, mil sündmus esmakordselt Lõuna-Aafrikas välja kuulutati.

Ninasarvikute olukord on kriitiline – jätkuvalt lokkab salaküttimine sarvede pärast, kaovad elupaigad ja saastatakse keskkonda. Päeva eesmärgiks on tõmmata tähelepanu ninasarvikutele ja neid puudutavatele küsimustele kogu maailmas.

Ninasarvikupäeva puhul räägib loomaaia endine direktor Mati Kaal teravmokk-ninasarvikutest, nende levikust, alamliikidest ja praegusest olukorrast. Tallinna loomaaias elavatest Kibibist, Kigomast ja Kibetast jutustab lugusid nende talitaja Marika Hiob. Lisaks põnevatele lugudele on huvilistel võimalik näha, kuidas ninasarvikuid treenitakse, pestakse ja harjatakse.

Samuti on võimalik osa võtta origami voltimise ja pajupallide meisterdamise töötoast, panna kokku ninasarviku puslet ning lahendada temaatilist ristsõna.

Kava:

kl 11–15 algab origami voltimise ja pajupallide meisterdamise töötuba

kl 13 Tallinna loomaaias elavatest ninasarvikutest räägib nende talitaja Marika Hiob

kl 13.15 Mati Kaal räägib teravmokk-ninasarvikutest

kl 13.30 on võimalik näha, kuidas ninasarvikutega tegeletakse

Ilusa ilma korral toimub tegevus ninasarviku aediku juures, vihma korral elevandimajas.

Ninasarvikute kaitsetegevuste toetamiseks korraldab MTÜ PlayFair järgmise laupäeval, 30. septembril heategevusliku online- ja konsoolimängude striimi.

Maailmas on viis liiki ninasarvikuid, kellest kaks liiki, teravmokk-ninasarvik ja laimokk-ninasarvik, tuntud ka kui must ja valge ninasarvik, elavad Aafrikas.

Neil on ninamikul kaks sarve. Kolm ülejäänud liiki, ühesarveline India ninasarvik ja Jaava ninasarvik ning kahe sarvega Sumatra ninasarvik elavad Aasias. Tallinna loomaaias elab kolm teravmokk-ninasarvikut: Kibibi, Kigoma ja selle aasta 3. juunil sündinud Kibeta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles