Huvitavad faktid, mida tasub kuuevarbaliste kasside kohta teada

lemmik.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Wikimedia Commons

Valdaval osal kassidest on kokku 18 varvast - viis esi- ja neli tagakäppadel. Aga on ka kasse, kellel on varbaid veidi suuremal arvul ning rahvasuus kutsutakse neid kuuevarbalisteks kassideks.

Tegemist on geneetilise mutatsiooniga, mida kannab edasi dominantne geen.  See tähendab, et kui ühel kassipoegade vanematest on kuus varvast ja teisel tavapärane arv varbaid, siis on 40-50 protsendiline tõenäosus, et nende järglased sünnivad liigvarvastega, kirjutab Mother Nature Network.

On kasse, kelle liigvarbad näevad välja nagu pöidlad, ehkki pöidla funktsiooni neil otseselt pole. Samas küll mõned selliste kassidega omanikud on väitnud, et nende lemmikud suudavad avada riive ja aknaid, oma «pöialt» nii nagu inimesed nad kasutada ei suuda.

Liigvarvastega kasse on kõige arvukamalt Inglismaa lääneosas, Walesis, USA idaosas ja Kanadas, aga nad on  ka levinud üle maailma. Põhjus, miks see nii võib olla, on selles, et meremehed võtsid paljud kuuevarbalised kassid endaga kaasa seilama.

Levinud laevakassid olid aga kuuevarbalised miisud seetõttu, et meremehed uskusid, et need kassid toovad õnne. Arvati ka, et tavapärasest suuremate käppade tõttu suudavad nad lainetuses paremini tasakaalu hoida ning on ka head hiirepüüdjad.

Kassitõugudest on kõige enam kuuevarbalisi Maine Coonide seas. Need suurt kasvu kiisud pärinevad USAst Maine´i osariigist ning kohalikku kliimat arvestades, toimivat nende liigvarvastega käpad nagu lumesaapad.

Kuuevarbalised kassid on tuntud ka kui Hemingway kassid. Kirjanik Ernest Hemingway sai kuuevarbalise kassi 1930. aastatel kingituseks Stanley Dexteri nimeliselt laevakaptenilt. Kassist nimega Snowball sai teiste Hemingway kasside esivanem. Täna elab Floridas asuvas Hemingway majamuuseumis 54 kuuevarbalist kassi - suurem osa neist on Snowballi järglased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles