Kesk-Aasias käib põnev projekt tiigrite loodusesse tagasilaskmiseks

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SHIVANG-MEHTA-PHOTOGRAPHY/Caters News Agency/Scanpix

Kasahstan on Maailma Looduse Fondi eestvedamisel alustanud programmi metsikute tiigrite looduslike elupaikade ettevalmistamiseks ning nende loodusesse tagasilaskmiseks. Viimased tiigrid surid Kasahstani aladel välja 1940. aastatel.
 

Projekti, mille lõpuni jõudmiseks kulub tõenäoliselt aastaid, eesmärk on lasta tiigrid tagasi nende kunagistele asualadele Kasahstanis Ili-Balkhash regioonis, kirjutab Guardian.

Tiigrite loodusesse tagasilaskmise projekti viiakse läbi Kasahstani ja Maailma Looduse Fondi Venemaa haru koostööna. Suur osa projektist hõlmab eeltöö ehk tiigritele sobivate asualade ning metsade taastamine.

Tiigreid võis selles piirkonnas viimati näha 70 aastat tagasi. Viimased loomad surid välja 1940. aastatel.

Salaküttimine ja looduslike elupaikade vähenemine on oluliselt vähendanud ka tiigrite toiduks olevate ja Kesk-Aasia eluks kohastunud lindude-loomade arvukust. Seega on looduskaitsjatel plaanis nende loomade populatsiooni enne tiigrite tagasitoomist suurendada. See on ka üks projekti pikaajalisuse põhjuseid.

Alates 20. sajandi algusest on tiigrid kaotanud enam kui 90 protsenti oma ajaloolistest elupaikadest, kuhu kuulusid alad, mida hõlmavad tänapäeval Türgi, Iraan ja Hiina loodeosa.

Kasahstani põllumajandusminister Askar Myrzakhmetov sõnab, et projekt on samm piirkonna rohelise arengu suunas. «Meil on au olla esimene riik Kesk- Aasias, kes viib läbi nii olulise ja suurejoonelise projekti. Projekt ei too üsknes metsikuid tiigreid tagasi loodusesse, vaid kaitseb piirkonna elustikku laialdasemalt.»

Maailma Looduse Fondi Venemaapoolne Kesk-Aasia programmi direktor Ekaterina Vorobyeva ütles, et projekti ettevalmistamine on olnud raske töö, sest tuli piirata ka muud illegaalset tegevust ning leida professionaalseid metsavahte.

Kui projekti saadab edu, on Kashastan esimene riik, kes on metsikud tiigrid tagasi loodusesse lasknud enam kui poole sajandi möödumisel peale viimase looma kadumist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles