Terviseteemaliselt konverentsilt pistis plehku üliohtlik puuk (1)

lemmik.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puuk
Puuk Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Eelmisel esmaspäeval Jaapanis peetud tervisekonverentsi ajal pääses põgenema ohtlikku tromotsütopeeniat põhjustavat viirust levitav puuk.

Miyazaki prefektuuris peetud tervisekonverentsi eesmärk oli teadlikkuse tõstmine puukidega leviva ohtliku haiguse kohta, sest mitmed piirkonna elanikud on saanud puukide käest viiruse, kirjutab Daily Mail

Konverentsile toodi pressile näitlike fotode tegemiseks üks elus ja surnud puuk. Ent kui elavat puuki üritati pintsettide vahele haarata, pääses ämblikulaadne põgenema.

Ametnikud otsisid kadunud puuki kõikjalt, aga tulemusteta. Seejärel pritsiti putukamürgiga üle. Miyazaki kuberner vabandas juhtumi pärast.

Puukidega leviv ja tromotsütopeeniat põhjustav viirus võib olla inimesele surmav. Haigus avaldub palaviku, vere hüübimisprotsessis osalevate trombotsüütide ehk vereliistakute vähenemise, iivelduse ja oksendamisena. Haigus põhjustab ka valgete vereliblede taseme langust organismis.

Seda ohtlikku haigust on senini leitud vaid Hiinas, Koreas ja Jaapanis. Sümptomid avalduvad keskmiselt kahe nädala jooksul peale nakatumist. Jaapani meedia andmetel märgiti esimene haigusjuhtum riigis 2013. aastal, aga Hiinas juba 2009. aastal.

30 protsenti nakatumistest lõpeb surmaga ning selles riskigrupis on kõige rohkem inimesi vanuses 50 eluaastat ja üle selle.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles