Kümme maailma kõige kallimat koeratõugu

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa lambakoer
Saksa lambakoer Foto: Andre Hopf / Panthermedia / Scanpix

Sa ilmselt tead, et hea perekonnaajalooga tõukoer võib maksta väga palju, kuid ehk ei osanud sa arvata, et hinnaliste tõugude hulgas on ka mõned pealtnäha tavalised koerad?

Youtube'i kanal The Richest toob välja maailma kõige kallimad koeratõud.

Saluki näeb välja väga peen ning on seda põhjusega - nimelt kuulub sellele tõule au olla maailma kõige vanem koeratõug. Nende sugupuu ulatub aastasse 329 aastat enne Kristust. Salukisid on kujutatud Egiptuse hauamaalingutel ning nad olid nii väärtuslikud, et neid suisa mumifitseeriti. Neil on hea silmanägemine, et jahti pidada, ning pikkade jalgade tõttu on nad ideaalsed loomad jälitama rebaseid, jäneseid ja isegi gaselle. Nad on ka kõige kiiremad koerad, suutes joosta kuni 68 km/h. Saluki kutsikas võib maksta kuni 2120 eurot.

Peruu karvutu koer. Jah, see on tõesti koer! See on üks vähestest karvututest koeraliikidest maailmas ja nende ajalugu ulatub aastasse 750. Inkad armastasid neid koeri ning uskusid, et nende uriinil ja väljaheidetel on raviomadused. Nad on intelligentsed, sõbralikud ja elavad, samuti armastavad nad lapsi. Ühe kutsika hind on umbes 2500 eurot.

Azawakh. Aretatud küll jahtimiseks, kuid elavad peamiselt Aafrikas karjakoertena. Välimuselt meenutavad salukisid, kuid pole nii kiired (kuigi suudavad joosta kuni 64 km/h. Neid koeri on erinevates värvitoonides: punane, must, sinakas. Kutsika hind on umbes 2500 eurot.

Akita. See karvane nunnu on pärit Jaapanist ning neid on kaht erinevat liiki.Teise maailmasõja ajal olid Ameerika sõdurid sellest koerast nii vaimustuses, et viisid ta ka USAsse. Nad on väga lojaalsed, kuid ka väga jäärapäised. Kutsika hind on umbes 3800 eurot.

Rotveiler. Koerad, kes ei karda rasket tööd - rotveilerid on suurepärased pääste- ja politseikoerad. Ajalooliselt on tegu karjakoeraga, teda peetakse üheks vanimaks karjakoera liigiks. Samas pole nende ajalugu hästi dokumenteeritud. Oma nime said nad Saksamaa linna Rottweil järgi, kus nad tegutsesid karjakoertena. Kõrgelt aretatud rotveilerikutsikas võib maksta 2100-5000 eurot.

Tiibeti mastif. Teadusuuringud on tõestanud, et Tiibeti mastifid eraldusid huntidest 58 000 aastat tagasi. Nad aretati kaitsmaks karja tiigrite, leopardide ja karude eest. Nad on ka täna head kaitsekoerad, kutsikas maksab umbes 1700 eurot. Samas on inimesed kulutanud ka palju rohkem - näiteks üks mees käis välja kaks miljonit, et saada endale haruldane punane Tiibeti mastif.

Samojeed. Tõelised alati naeratavad karvikud! Kuid kui sa seda karjakoera endale tahad, pead sa välja käima 6700 eurot. Algselt aretatud selleks, et karjatada põhjapõtru ning ka sel naeratusel on põhjus - nii on kindel, et ta ei ilasta, sest külmas kliimas võib tilkuv ila muutuda kiirelt valusateks jääpurikateks.

Löwchen. Nad on nii haruldased, et üle kogu maailma registreeritakse igal aastal vaid paarisaja uue koera sünd. Nii et on tõenäoline, et sa pole ühtki seda koera oma elus näinud - küll aga on nad ehk sulle silma jäänud kunstiteostest, kuna 16. sajandi kunstis on neid koeri palju kujutatud. Täpne päritolu on teadmata, arvatakse, et nad on pärit Saksamaalt või Vahemeremaadest. Nunnutamiskoerad, kes ongi selleks mõeldud. Boonusena ei aja nad karva ning on hüpoallergeenilised. Ühe kutsika hind võib ulatuda 8500 euroni.

Cavalier King Charlesi spanjel - väike koer suure nimega! Need väikesed spanjelid on populaarsed perekoerad, kuna nad on väga sõbralikud ja armastavad lapsi. Oli aga aeg, kui neid leidus väga vähe. Teise maailmasõja ajal langes Cavalier King Charlesi spanjelite arvukus vaid kuue koerani! Kõik tänased koerad on nende kuue järeltulijad, seetõttu on neil palju terviseprobleeme. Kutsikas võib maksta kuni 12 000 eurot.

Saksa lambakoer. See on koer, kes ei karda oma käppasid määrida! Aretatud karjakoerteks, kuid neil pole väga pikk ajalugu, ulatudes vaid aastani 1899. Nende tugevus, hea treenitavus ja intellekt on nad teinud aga üheks populaarseimaks koeraks. Neid kasutatakse pääste-, politsei- ja sõjaväekoertena. Kutsika hind on umbes 2500 eurot, kuid kui sa tahad koera, kes on läbinud spetsiaalse koertekooli, võid arvestada suisa ligi 20 000 euro suuruse väljaminekuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles