Kuidas teha kindlaks, kui vana on sinu koer inimaastates

lemmik.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dog Trust / SWNS.com/Scanpix

Selleks, et saada teada koera vanus inimaastates, tuleb arvesse võtta tema kasvu, tõugu ja tervist, kirjutab Dogguide.

Seni on arvatud, et koera vanuse arvutamiseks eksisteerib suhe 1:7 ehk selleks, et saada koera vanus inimaastates tuleb ühele koera eluaastale liita seitse. Tuleb aga välja, et koerte vanust polegi nii kerge arvutada, sest arvesse tuleb võtta tõugu, koera aktiivust, kasvu, üldist tervist ja stressitaset.

Ka koera esimese aasta arvutamise meetodid on varieeruvad. Laias laastus võib väita, et et 365 esimest elupäeva annab koerale inimaastatesse ümberarvutatuna keskmiselt 10-18 aastat, sest oleneb tõust. Suurem osa koeri paiknebki kusagil vahepeal, andes jämedalt võttes vanuseks 15 aastat. Koerad saavad suguküpseks kuue kuu ja kahe eluaasta vahepeal, ja seda sõltuvalt tõust. Mida väiksem on koer, seda rohkem võib talle aastaid lisada, sest väikesekasvulised koerad saavad varem täiskasvanuks kui suurte tõugude esindajad. Lisaks koguvad suurekasvulised koerad ka peale aastaseks saamist veidi kasvu ning ka nende lihaskond areneb 20. või 30. elukuuni.

Üldistatult võib väita, et väiksematel koertel on pikem eluiga (mõned koerakesed elavad kuni 15-16 aastat vanaks). Suurte tõugude vanus jääb 12-13 eluaasta vahemikku. Ülisuurte tõugude esindajad kipuvad kahjuks elama vaid 7-8 aastat.

Aga lähme vanuse arvutamisega edasi. Koera teisele eluaastale tuleks liita 3-8 aastat. Kuna väiksemad koerad saavad kiiremini täiskasvanuks, kuid vananevad aeglasemalt kui suured koerad, siis võib lisada taksile näiteks 4-5 aastat, aga taani dogile seevastu 8 aastat.

Edasi läheb asi lihtsamaks, sest igale järgnevalt eluaastale tuleks lisada 4-5 aastat.

Näiteks 8-aastane Yorkshire'i on inimaastates jõudnud keskikka  - tema vanus on umbes 42 aastat. Kuidas see on saadud? Üheaastasele Yorkshire'i terjerile vastab umbes 13 aastat, seejärel liidame viie ja iga järgneva aasta kohta liidame nelja. 8-aastane labrador on inimaastates umbes 44-aastane ja bernhardiin 48-aastane.

Ehkki parima sõbra vanus on niimoodi võimalik välja arvutada, tuleb arvestada, et tegemist on umbkaudse numbriga, sest arvesse läheb ka koera tervis, pärilikud haigused, tema toidu kvaliteet ja see, kas tema tervist käiakse korrapäraselt arsti juures kontrollimas.

Kuid koera vanust saab määrata ka hammaste põhjal. Eeldades, et koera on alati korralikult toidetud ja tema eest on hästi hoolitsetud, siis võib alljärgnevat reeglit vanuse kindlaks määramisel lausa pöidlareegliks nimetada.

Kui kutsikas on seitsmekuuseks saanud, ilmuvad tema suhu jäävhambad. Koer, kelle suus on kaks rida ideaalseid valgeid hambaid, on üks või kaks aastat vana. Inimaastatesse ümberarvutatuna teeb see umbes 15 koera-aastat. Hambad, mis on kollased ja lisaks on tunda ebameeldivat, kuid koertele tüüpilist hingeõhku, annab vihje, et koer võib olla 3-5 aastat vana, mis inimaastatesse ümberarvutatuna annab umbes 29-45 aastat.

Vanema koera, kellel on osa hambaid puudu või on hammastes kaaries, vanus võib olla 10 aastat. Inimaastatesse ümberarvestatuna annab see umbes 64-80 aastat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles