Murrame müüte: kas su kass vihkab sind salaja?

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: StockSnap / CC0 Licence

Kui sa oled kassiomanik, oled ehk selle stsenaariumi läbi elanud – sa lähed puhkusele ja tagasi tulles on kass sind nähes ülirõõmus. Kuid hommikul avastad sa voodist kakajunni, kass toolilt sind jõllitamas. See tähendab ju ilmselgelt, et ta maksab sulle kätte selle eest, et sa ära olid?

Austraalia «kassilausuja» dr Kim Kendalli sõnul aga tähendab see hoopis, et kass saadab sulle sõnumi: sind ei saa usaldada ja ma olen õppinud ilma sinuta hakkama saada. Ka võib märgistamisel olla suisa armas põhjus – kuna sul on küljes võõrad lõhnad, tahtis su kass, et sa lõhnaksid taas tema järele. Ja ainus viis seda kiirelt saavutada, on poetada voodisse kaka. Ka viitab see kõrgele stressitasemele.

Kendall paneb loomaomanikele südamele, et pole olemas sellist asja, kui üleannetu kass. Kasside käitumine ja füüsilised sümptomid viitavad varjatud põhjustele ning viitavad valedele pidamistingimustele. «Võti on neile õige keskkonna loomises,» ütleb Kendall. «Kui kass ei kasuta liivakasti, pole see kunagi viga. See on märk rahulolematusest.»

Sisuliselt tähendab see, et kassid teevad seda, mida nad oskavad ja peavad vajalikuks, et anda edasi märguanne ning saada ressursse, mida nad vajavad – tavaliselt on selleks söök, jook, peavari, omaniku tähelepanu.

Dr Kendall ütleb ka, et erinevalt koertest ja hobustest pole kassid õppinud valetama, vahendab news.com.au. «Kui sa neile ei meeldi, siis sa lihtsalt ei näe neid. Aga kas kassid peavad vimma? Kohe kindlasti.»

Tuleb ka välja, et kassid peavad inimesi lihtsalt ebakompetentseteks kassideks, sellepärast toovad nad sulle ka mahamurtud hiiri – mitte märgiks armastusest, vaid seetõttu, et sa ei saa ise hiirepüüdmisega hakkama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles