10 põnevat fakti haide kohta

, Loomus MTÜ
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: /Caters News Agency/Scanpix

Sageli levitatakse haidest valeinfot, mistõttu on neil halb maine. Tutvumine olulisimate tõsiasjadega nendest imelistest loomadest võimaldab aga õppida haisid hindama just sellistena nagu nad on.

Haid veedavad kogu oma elu ookeanis, kus nad annavad ellu jäämiseks oma parima. Nad on selle ülesandega väga hästi hakkama saanud: haid on elanud planeedil Maa üle 420 miljoni aasta.

Kõik, kes soovivad haidest rohkem teada kui vaid müüti, et hai on ohtlik veeloom, peaksid olema kursis järgnevate faktiga:

1. Haid on kalad.

Vastupidiselt mõnedele teistele mereimetajatele ei pea haid hingamiseks veepinnale tõusma. Nii nagu kõik teised kalad kasutavad ka haid vee all hingamiseks lõpuseid. Hingamiseks pinnale tõusmise asemel kasutavad haid veest hapniku saamiseks oma lõpuseid.

2. Haid on ellujääjad

Tõendid viitavad, et haid on elanud planeedil Maa üle 420 miljoni aasta ja see tähendab, et nad ujusid ookeanides juba 200 miljonit aastat enne dinosauruste aega.

3. Haid elavad kõikjal maailma vetes

Haid võivad elada kõigis ookeanides ning sageli eelistavad nad rannikualasid.

4. Haidel on kõhreline skelett

Haide skelett koosneb luude asemel kõhrest, mis on paindlik, jõuline ning mitte eriti tihe kude. Nad on kõhrkalad. Haide skeletti ei moodusta tugevad ja tihedad luud nagu maismaal elavatel selgroogsetel, vaid see koosneb kõhrest. Kõhrkude, mida peetakse samuti luuks, on paindlik ning kergem. See võimaldab haidele vee all kiire ja paindliku liikumise, mis on neile kui võimukatele kiskjatele loomuomane.

5. Haidel puudub ujupõis

Ujupõis on organ, mis aitab paljudel veeimetajatel ujumissügavust reguleerida. Seetõttu peavad paljud haid uppumise vältimiseks pidevalt ujuma. Vahel nad puhkavad ookeani põhjas.

6. Maailmas on umbes 470 hailiiki

Need 470 haide liiki jagunevad 8 sugukonnaks ja 37 perekonnaks.

7. Mõnedel haidel on helenduselundid (fotofoorid)

Need on valgust eraldavad elundid, mida haid kasutavad peamiselt saagi ligimeelitamiseks.

8. Mitte kõik haid ei ole suured

Mõned haide liigid on väga väikesed ja nende pikkus on kuni 20 cm.

Väikseim hai on kääbus latern-hai (Dwarf Lantern Shark) ja ta on umbes 20 cm pikk. Suurim hai on vaalhai ja tema pikkus võib olla umbes 10.7 m. Vaalhai on ühtlasi suurim kõigist kaladest.

9. Haide hambad on liikuvad

Kui üks hammas kukub välja, siis tuleb teine asemele. Haide hambad on väga dünaamilised ja kasvavad pikkade järjestikuste ridadena. Kui nad kaotavad hamba, siis tagumisest reast liigub tühja koha peale uus hammas ja selline hammaste liikumine kestab terve eluea. Oma elu jooksul võivad haid kasvatada rohkem kui 30 000 hammast.

10. Haidel on väga tundlik lõhnameel

Haidel on nii terav lõhnameel, et nad võivad haista mitme miili kaugusel vees olevat veretilka.

Originaalartikkel: Sharks-world.com

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles