Kuidas oma koera laulma õpetada?

lemmik.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: pixabay.com

Kas koera on üldse võimalik laulma õpetada? Portaal Cuteness väidab, et on küll ning jagab mõned nipidki.

Mõnedel koeratõugudel on laulmine looduslik anne. Näiteks Uus-Guinea laulev koer, kellel on sugulussidemed dingoga, on looduse poolt hea laulja. Need koerad ei haugugi, vaid ainult laulavad. Üks alustab ja teised ühinevad, väga puhtalt, mitmehäälselt ja meloodiliselt.

Ehkki paljud koerad pole sündinud Pavarottid, uluvad nad siiski üsna meeleldi. Võimalik, et neid tuleb vaid veidi ergutada. 

Miks koer ei laula?

Võimalik, et ta pole saanud õiget inspiratsiooni või pole teda haaranud mängitav muusika. Vali erinevaid muusikapalasid ja jälgi, kas mõni laul paneb koera kaasa ulguma või haukuma. Kui rokkmuusika teda ei kõneta, siis äkki teeb seda hoopis klassikaline muusika. Kui koer viimaks muusikapala saatel lauluhääle üles võtab, tunnusta teda maiusega.

Lemmikinstrumendid

Koer võib eelistada laulda näiteks kitarri, mitte viiuli saatel või eelistada trumme klaverile. Mängi instrumenti ja jälgi, kuidas koer helidele reageerib. Kui koera näiteks saksofoni või viiulihelide peale haugub, siis anna talle käsklus «laula» iga kord, kui seda pilli mängima hakkad. Kui koer laulma ehk ulguma hakkab, siis kindlasti väärib ta selle eest maitsvat tasu.

Kui sa ise juhtud mingit viisijuppi laulma, võib koer vahel instinktiivselt enda algatusel koos sinuga lauluhääle üles võtta.

Igatahes, kui oled teinud kindlaks koera lemmikpilli või muusikapala, siis proovi alguses ise laulda tema lemmikviisi. Kui veab, siis koer liitub. Kui koer ise laulma ei hakka, proovi käsklust «laula». Kui ka see ei tööta, pane tema lemmikmuusika mängima ning samal ajal jätka ise selle saatel laulmist. Kui koer hakkab kaasa haukuma või ulguma, keera muusika kinni, kuid ise laula edasi, et koeragi laulma ergutada. 

Harjutamine teeb meistriks

Kui koer hakkab üksnes käskluse peale laulma, on eesmärk täidetud. Kui koer ei reageeri, siis võid lisaks käsklusele ise viisijuppi laulda, et koeragi laulma ergutada. Kui ta aga mõned read kaasa ulub ja siis vait jääb, sõna käsklus uuesti. Kui kohe ei õnnestu, ära heida meelt. Koerad on väga sotsiaalsed loomad, kes ei taha tunda ennast kõrvalejäetuna ning on valmis lõbusa tegevusega üsna kergesti kaasa tulema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles