Kas koerad ja kassid võivad ühest ja samast toidust ära tüdineda?

lemmik.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: BALI DOG ADOPTION AND REHABILITA/Caters News Agency/Scanpix

Inimestena teame, et ühest ja samast toidust on kerge tüdineda, olgu see toit nii maitsev kui tahes.  Aga kuidas on lemmikloomadega?

Tõde on tegelikult see, et ühest tõde polegi. See ongi koht, kus loomaomanikud sügavad kukalt ja loomaarstidki ei tea kindlat vastust.

Ajakirjas Journal of Veterany Behaviour avaldati uuring, kus testiti, kuidas reageerivad kassid sellele, kui nende harjumuspärane kuivtoit konservi vastu vahetati. Kassidest moodustati kaks testgruppi. Esimesele grupile anti alguses konservi, seejärel kuivtoitu ning lõpuks jälle konservi. Teisele grupile anti kõigepealt kuivtoitu ja alles seejärel konservi. Selgus, et esimese testgrupi kassidel oli toidu vahetamine lihtsam, sest nad olid mitmekesisusega juba harjunud. 

Seega on vähemalt on üks tõestus, mis kinnitab, et toidu vahetamine võib kassidele hästi mõjuda. On tehtud tähelepanekuid, et kassid muutusid toidu suhtes valivamaks, kui nad saidki vaid ühte sorti toitu. Sellisel juhul võib näiteks meditsiinilistel näidustustel toidu varieerimine probleemiks saada, sest kass lihtsalt ei söö. Seetõttu soovitavad mõned arstid harjutada kassi juba varakult kahte või kolme sorti toiduga, et kass õpiks erinevaid maitseid ja konsistentse tundma.

Seda, kas koerad võivad toidust tüdineda ja kas on hea nende toitu varieerida, on samuti erinevaid arvamusi. On arste, kes väidavad, et koerte õrn seedimine ei talu järsku muudatust toidulaual. Teine osa loomaarste soovitab koertele pakkuda mitmekülgset toitu nagu kassidelgi. Ehkki seisukohtade vastuolu võib loomaomanikele parajat peavalu põhjustada ning tekib küsimus, kuidas siis õigesti käituda, paistabki siinkohal õige olevat teha seda, mis on loomale kõige parem.

Igatahes, kui loom ei paista õhtusöögi vastu huvi tundvat, võib toidu vahetamine lahendus olla. Põhiline on, et toit oleks tervislik ning sisaldaks loomale vajalikke toitaineid. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles