Tallinna loomaaias saab nüüdsest näha Kihnu maalammast

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Inari Leiman / Tallinna loomaaed

Reedel saabusid Pärnumaalt Tõstamaa vallast Õnnekivi talust loomaaeda neli Kihnu maalammast. Kihnu maalammas on kohalik põlistõug, ta kuulub põhja lühisabaliste lammaste rühma ja põlvneb uluklambast muflonist.

Tallinna saabunud Kihnu lamba jäär ja kolm utte elavad laste loomaaia karjamaal, varjualuseks on neil ökomajake, mille ehitas loodusehitaja Sven Aluste.

Kihnu maalammas on väikesekasvuline, peenikeste jalgade ja lühikese sabaga ning on säilitanud mitmed aborigeensed tunnused: uttede sarvilisus (sarvilisi uttesid kutsutakse saarikuteks), tilbad ja tugev emainstinkt.

Loomal on kahekihiline vill (alusvillkarvad ja pealisvillkarvad) ning tal esineb karvavahetus. Villa värvus on valge või kirju (hall, pruun, must ja üleminekutoonid), alusvill on pealisvillast tavaliselt tumedam. Villaku värvus muutub villa kasvades ja lamba vananedes.

Kihnu maalammas on vähenõudlik, suurepärane maastikuhooldaja ja leplik liigikaaslaste suhtes.

Tulevikus, kui kari kasvab, on plaanis viia Kihnu lambad ka loomaaia veelinnutiikidele muru pügama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles