Jõhker video: võimul oleva isaslooma kukutamine šimpanside moodi

lemmik.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ekraanitõmmis videost

Aafrikas Tansaanias ründas kamp šimpanseid võimul olevat alfaisast ning peksid ta vaeseomaks. Tegu on olelusvõitluse ühe jõhkrama ilminguga loomade hulgas.

Videos on näha, kuidas kamp šimpanseid juhtisase jõhkralt läbi peksab: teda kisa ja karjumise saatel puuokstega torkides, vastu selga tagudes ning jättes viimaks rünnatava verisena lebama.

Mahale rahvuspargis aset leidnud rünnaku jäädvustas Saksa loodusfotograaf Konrad Wothe, kes sõnas väljaandele Daily Mail, et tema eesmärgiks on dokumenteerida loomade tegevust nende loomulikus keskkonnas, tuues välja neile omase iseloomu ja käitumise.

Selgitusi põhjusele, miks šimpansid niimoodi käituvad, on mitu. Võimalik, et karja agressioon juhtiva alfaisase vastu on tingitud sellest, et eduka võimult kukutamise tagajärjena saavad kukutajad omakorda võimaluse saada toitu, leida paaritumiseks kaaslane ning lõppkokkuvõttes oma geene edasi kanda.

Primaadid võivad moodustada sõjakaid gruppe, mis liigikaaslaste territooriumile tungivad.

Teise uuringu kohaselt on šimpanside rünnakute põhjuseks järjest enam nende alale tungiv inimasustus. Metsade mahavõtmise ja farmitegevuse kasv toob kaasa primaatide asualade vähenemise, mis omakorda sunnib primaate üksteisega järjest enam lähestikku elama ja olelusvõtlust pidama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles