Koduloomad kaitsevad veel sündimata last allergiate ja ülekaalulisuse eest

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raseduse ajal ja lapse esimestel elukuudel on kaudne kontakt lemmikloomaga kasulik lapse immuunsusele.
Raseduse ajal ja lapse esimestel elukuudel on kaudne kontakt lemmikloomaga kasulik lapse immuunsusele. Illustratsioon: Josep M Suria / PantherMedia / Scanpix

Loomadega koju sündivatel lastel on kõrgem soolestikubakteri tase, mis kaitseb neid allergiate ja ülekaalulisuse eest.

Uurijad ütlevad, et kaudne kokkupuude karvaste sõpradega on eriti kasulik beebidele esimesel kolmel elukuul ja isegi siis, kui nad on veel emaüsas, vahendab health.

Tuli välja, et just sellel perioodil areneb soolestiku immuunsus ja mikroobid, ütles üks uuringu autoritest, laste epidemioloog Anita Kozyrskyj. Sellesse arenguperioodi vahelesekkumine, näiteks võõra bakteriga kokkupuutumine, võib muuta immuunsust ja sel võib olla tervisele pikaajaline mõju.

Kozyrskyj uuring võrdles Kanada 746 vastsündinu fekaaliproove. Mõni vastsündinutest oli koduloomadega (70 protsenti neist olid koerad) perest. Mõni olid perest, kus koduloom võeti raseduse ajal, kuid mitte siis, kui lapsed sündisid, ja mõnel ei olnud koduloomi.

Uurijad leidsid, et koduloomadega majapidamistes elavatel lastel oli kaks korda rohkem baktereid, Ruminococcust ja Oscillospirat. Neid seostati vähenenud riskiga haigestuda lapseeas allergiatesse, nagu dermatiit ja astma, ning väiksema tõenäosusega olla ülekaaluline.

Koduloomadel on rohkem soolestikubaktereid, mis kaitsevad allergiate ja ülekaalulisuse eest, ja isegi kui loomad anti enne laste sündi ära, oli nende hüve ikkagi näha. Tuli välja, et loomad mõjutasid beebide mikrobioome, soolestikus elavate mikroorganismide ökosüsteeme kaudselt, kui kasulikud bakterid kandusid loomalt emale ja edasi sündimata lapsele.

Bakterite vahetus toimus olenemata sünnituse tüübist, sellest, kas neid toideti rinnaga ja kas sünnituse ajal kasutati antibiootikume. Uurijate sõnul on seda oluline teada, sest eelnevad uuringud on näidanud, et keisrilõige, antibiootikumid ja rinnaga toitmise vältimine võib kõik laste immuunsust mõjutada.

Loomade kohalolu naise raseduse ajal seostati väiksema võimalusega, et naine kannab sünnituse ajal edasi B-streptobakterit, mis võib põhjustada vastsündinutel kopsupõletikku.

Pärilik mõju välistati

Kuigi tuleb arvestada, et allergiad ja ülekaalulisus ei ole ainult keskkonnamõjudest tingitud, vaid selles mängib rolli ka geneetika, on samuti loogiline, et koduloomadega lastel on loomulik kaitse allergiate vastu, sest allergilised vanemad võtavad väiksema tõenäosusega koju koera või kassi. Uuringu tegijate sõnul olid nende leiud nendest faktoritest sõltumatud. 

Ei ole ebatõenäoline, et koera mõju raseduse ajal võib ühel päeval olla arstide ametlik soovitus, ütles uuringu tegija Kozyrskyj. On samuti võimalik, et teadlased arendavad «koera tabletis» toidulisandi emadele, mis ennetab allergiate ja astma teket.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles