Testi ennast: kas sina oled targem kui tuvi?

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Richard Bailey/Caters News Agency/Scanpix

Inimestel on loomadega palju enam ühist kui pealtnäha arvata võiks. Seda kinnitab ka alljärgnev test.

Loomadel on samamoodi võimed, mis nad eriliseks muudavad. Näiteks varestel on täheldatud abstraktset mõtlemist, oravad ja kilpkonnad on meistrid maitsvate toidupalade asukoha väljanuhkimisel, seisab USA mõttekoja TED kodulehel.

Kui koerad on suutelised näiteks teatud hulgast inimkeelsetest sõnadest aru saama, oskavad šimpansid kasutada hoopis tööriistu. Samas oskab inimene teha paljusid asju, milleks loomad üldse suutelised pole. Samad võimed, mis lubavad papagoidel numbreid loendada või kaladel leida tee õigesse veekogusse, võimaldavad inimestel kirjutada sümfooniaid ning isegi programmeerida. Lihtsalt öeldes teevad inimesed samu asju, aga paremini.

Selleks, et teada saada, kui lähedane sina loomariigile oled, tasub teha test, mis näitab, kas sa mõtled tuviga sarnaselt või erinevalt. 

Test nr 1 - telefon

Kujuta ette, et oled säästnud raha, et osta uhke uus mobiiltelefon. Selleks sa töötasid isegi poole kohaga töökohal, mida sa täiega vihkasid, aga nüüd tunned, et see kõik oli seda väärt. 

Ostad online poest telefoni ja hommikul esimese asjana saadki oma paki kätte. Pealelõunal saad uuesti paki ja saabubki täpselt sarnane telefon. Võtad ühendust ettevõttega ja peale seda, kui nad on lasknud sul liinil umbes tund aega oodata ning pole suutnud sulle isegi tagasi helistada, ütleb lõpuks hääl telefonis, et teeksid kõnekeskusele teene, kui jätaksid telefoni endale.

Teedki nii ja annad ühe telefonidest vennale, kelle sünnipäev on peagi tulemas ja pealegi on tema praegune telefon on peaaegu kasutamiskõlbmatu. Nüüd on küsimus, millise sa annad, kas esimese või teise?

Test nr 2 - kontserdipiletid

Kujuta ette, et ostsid kolm kuud tagasi 165 euro eest kontserdipileti, et näha oma lemmikbändi. Kuid eile andis sinu kõige armastatum bänd teada uuest  kontserttuurist ja loomulikult ostsid sa 109 eurot maksva kontserdipileti. 

Loomulikult olid nii elevil, et unustasid kontrollida kuupäevi, kuid sinu sisetunne oli õige - mõlemad kontserdid toimuvad täpselt samal päeval. Sul on valik üks pilet maha müüa, aga häda on selles, et mõlemad bändid on nii veidrad, et nad ei suuda kunagi pileteid välja müüa, ja pealegi kõik sinu tutvusringkonnas vihkavad neid bände.  Millisele kontserdile sa lähed? Kas esimesele, mille pilet läks sulle maksma 165 eurot või teisele, mille pilet maksis 109 eurot?

Test nr 3 - kruusid

Tahad osta vanaaegseid kohvikruuse ning mida rohkem, seda uhkem, sest sa vihkad nõude pesemist ja sul on mahukad köögikapid, kuhu kõik lahedalt ära mahub. Seadki sammud kirbuturule. Üks müüja pakub karpi 15 kruusiga, millest kolmel on killud väljas ja kahel on sangad puudu.

Teine müüja pakub sama raha eest kasti 12 täiesti terve kruusiga. Sa võiksid küll osta mõlemad, aga müüjad vihkavad teineteist ja kui sa ostad ühelt, siis ei taha teinegi sinuga kaupa teha. Kellelt ostaksid kruusid, kas esimese või teise müüja käest?

Testi nr 1 vastus: 

Õiget või vale vastust siinkohal ei ole, sest tegelikult pole ju vahet, kumma telefoni sa oma vennale annaksid. Aga kui selline olukord juhtuks päriselt, siis tõenäoliselt annaksid vennale selle telefoni, mis saabus hiljem. Kui nii, siis see näitab, et hindad rohkem neid asju, mille saamise nimel oled pidanud vaeva nägema. Need asjad, mis lihtsalt kätte tulevad, sinu silmis nii suurt väärtust ei oma.

Tuvid näitavad üles sama. Võtame näiteks tuvid, keda on treenitud ära tundma nii punast kui ka rohelist võtit, mis mõlemad tagavad pääsu toidu juurde kui võtit nokkida. Kuid selleks, et punasele võtmele ligi pääseda, peavad tuvid nokaga ühe korra valget võtit lööma ning selleks, et saada rohelist võtit, peavad nad andma valgele võtmele 20 nokalööki.

Lõpuks antakse tuvidel vabalt valida, kas toksida nokaga punast või rohelist võtit. Millist nad eelistavad? Tavaliselt eelistavad nad seda, mille saamise nimel on nad pidanud rohkem vaeva nägema, ja seda isegi siis kui tulemus on sama - tagatud pääs toidu juurde.

Testi nr 2 vastus:

Õige vastus on, et tuleb minna selle bändi kontserdile, mis sulle rohkem meeldib, vaatamata sellele, et oled piletite ostmisega kaotanud palju raha ning seda kaotust on raske taluda. Aga see mis on olnud, on olnud ja sa nagunii midagi muuta ei saa, seega, mine selle bändi kontserdile, mis sulle rohkem meeldib. 

Tuvid teevad sedasama. Oletame, et tuvi on kümme korda nokkinud rohelist võtit, aga selleks, et sada tasu toidu näol, peab ta nokaga toksima veel 20 korda rohelist võtit või toksima 10 korda punast võtit. Isegi kui tuvi saaks kümme nokakoputust  kokku hoida ja toksida punast võtit, eelistab ta jääda rohelise võtme juurde, et mitte lasta raisku kümme nokalööki, mida ta juba teinud on.

Testi nr 3 vastus:

Esimene müüja pakkus 15 kruusi, millest osad olid katkised, teine müüja aga 12 tervet kruusi. Kui sa valid 12 kruusi, arvates, et saad tervete kruuside näol rohkem väärtust, siis näitad üles "vähem on rohkem" efekti. See on eksiarvamus. Vähem ei ole rohkem. Rohkem on rohkem. Eksiarvamus tekib, sest inimesed kipuvad arvesse võtma keskmist, kui nad midagi hindavad. Näiteks ühes uurimuses osalenud arvasid, et hamburgeris on 734 kalorit, aga hamburger kolme sellerivarrega annab 619 kalorit.

Tuvid näitavad üles sama eksiarvamust. Kui neile anda valik herne ja herne ja suhtleiselt maitsetu viljatera vahel, valivad tuvid herne. Kui nad muidugi eelnevalt väga näljased ei ole. Sarnaselt valivad ka koerad juustutüki, mitte juustutüki ja porgandi. Nad teevad selle valiku, sest arvavad, et vähem on rohkem.

Kas sina ületasid tuvisid? Arvatavasti mitte. Selle testi mõte ongi näidata, et tuvidel eksisteerib samasuguseid loogikal põhinevaid eksiarvamusi, mis inimestelgi. Kuid keegi ei tea täpselt, miks loomad ja inimesed samu eksiarvamusi jagavad.

Loe veel: Põhjus, miks tuvipoegi kunagi näha ei ole

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles