Lemmikuga reisile: mida peaks kindlasti teadma ja millised on alternatiivid

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mercury Press and Media Ltd/Caters News Agency/Scanpix

Suvi tähendab paljudele inimestele reisimist, mis omakorda tõstatab küsimuse loomaomanikele – kuidas tagada lemmiklooma heaolu reisil olles? Võimalusi on kaks: jätta loom koju või võtta ta kaasa. Iga omanik peaks läbi kaaluma mõlema variandi plussid ja miinused ning nende põhjal otsuse langetama, kirjutab www.specific.ee lemmikloomatoodete nõustaja Katarina Krinka. 

Kui loom jääb koju

Alati ei ole lemmikut võimalik kaasa võtta, mis teeb valiku lihtsamaks. Küll aga on erinevus selles, kas koju jääb kass või koer.

Kassi koju jätmine on mõnevõrra lihtsam, paariks-kolmeks päevaks lahkudes tuleks talle ette jätta piisavalt vett ja toitu. Vett tasuks panna mitmesse eri kaussi juhuks, kui mõni veenõu ümber läheb. Toit peaks olema selline, mis kannatab mitu päeva riknemata toatemperatuuril seista. Kindel valik on siinkohal kuivtoit.

Aknaid ei tohiks jätta tuulutusasendisse, kuna võib juhtuda, et kass jääb akna vahele kinni ja halvemal juhul hukkub. Kui kassil on üks liivakast, tasuks mitmeks päevaks ära minnes panna talle ka teine kast, sest võib juhtuda, et teie hiirekuninga jaoks ei ole WC enam kasutuskõlblik ning ta leiab häda tegemiseks lihtsalt mingi muu koha.

Võimalusel paluge sõpra või naabrit, et ta käiks kord päevas või üle päeva kontrollimas, kas teie kassiga on kõik hästi, kas tal on piisavalt süüa-juua ja puhas liivakast. Sõbra või naabri abi peaks kindlasti kasutama juhul, kui jätate lemmiku üksi rohkem kui kolmeks päevaks!

Koera koju jätmine on aga keerulisem, kuna temaga on siiski vaja regulaarselt õues käia. Sellisel juhul on valikuid kolm: paluda kellelgi regulaarselt koera hooldamas käia (või reisil oleku aja jooksul teie juures elada), jätta ta kellegi juurde hoiule või viia ta seniks spetsiaalsesse koertehoidu või -hotelli. Koerale on ilmselt kõige stressivabam see, kui ta jääb oma koju ning tema juures käib tuttav inimene. Eelneval nädalal-paaril tasuks neil omavahel rohkem koos aega veeta, käia jalutamas, harjutada toitmist jne.

Koera kellegi juurde hoiule viies tuleks samuti lasta koeral hoidjaga koos olla, sest teie lemmik peaks harjuma uue koha ning pereliikmetega. Kindlasti andke koerale kaasa tema harjumuspärane toit, lemmikud mänguasjad ning võimalusel koera enda pesa (ideaalis puur), kui ta on harjunud seal magama. Jätke hoiukodusse igaks juhuks oma lemmiku peamise kliiniku kontaktid.

Spetsiaalseid koerahotelle on Eestis mitu, kuid peate arvestama, et koera jaoks on tegu nii võhivõõra koha kui ka inimestega, lisaks peab ta olema koos võõraste koertega. Võimalusel käige koos koeraga kohta vaatamas ning sealsete inimestega tutvumas, uurige tingimusi ning mõelge läbi, kas teie koer suudab sellises olukorras hakkama saada.

Kui loom tuleb reisile kaasa

Siinkohal sõltub, kui kaugele te oma loomaga reisite, kas ees ootab paaritunnine autosõit suvilasse või hoopis laeva- või lennureis välismaale. Igal juhul peaksite kontrollima, et koeral on kehtivad vaktsiinid, ussirohi antud, kirbu-puugitõrje tehtud ning mikrokiip registrisse kantud. Samuti tuleks enne reisi kaaluda looma kindlustamist.

Välismaale reisides on üldiselt nõueteks europass, mikrokiip ning kehtiv marutaudivaktsiin. Osas riikides on nõudeks ka kliinikus tehtud ussitõrje. Seega uurige enne reisimist aegsasti loomaga riiki sisenemise nõuded üle!

Autosõidu puhul hoolitsege selle eest, et teie loom oleks korralikult kinnitatud ning ei saaks sõidu ajal autos iseseisvalt ringi liikuda. Kassid ja väiksemad koerad mahuvad transpordipuuri, millele saab omakorda turvavöö peale panna.

Pakiruumi saab panna puuri suuremale koerale või tagaistme ette kinnitada turvavõre. Olemas on ka spetsiaalsed turvavöökinnitid, mille saab koerale trakside külge panna. Autos peaks olema piisavalt jahe ning mitte mingil juhul ei tohi looma autosse üksinda jätta!

Harjutage looma eelnevalt lühemate autosõitudega, siis näete, kuidas ta sellele reageerib. Kliinikutest saab vajadusel rahustavaid preparaate ärevale loomale ning ravimeid reisi tõttu oksendavatele koertele.

Lennukiga reisides uurige lisaks sihtkohariigi nõuetele ka seda, kas selles lennufirmas on loomad lubatud, millised nõuded ja/või lisatasu lemmikloomadele kehtivad ning millistes tingimustes nad reisivad. Laevareisi puhul tasub selgeks teha, millised on laevafirma tingimused, kas koerad lubatakse tekile või peavad nad all autos sõitma. Loomulikult tuleks uurida, kas ja millistel tingimustel on puhkusekohas lemmikloomad lubatud ning välja tasuks otsida ka lähimate loomakliinikute kontaktid.

Vaata veel: Kuidas tutvustada omavahel koera ja kassi nii, et riidu majja ei tule

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles