Kuidas lugeda sõnumeid, mida kassi saba edastab?

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võnklev saba võib viidata ärritusele, aga kui kass magab, viitab see sellele, et kiisu näeb unenägusid.
Võnklev saba võib viidata ärritusele, aga kui kass magab, viitab see sellele, et kiisu näeb unenägusid. Foto: /Caters News Agency/Scanpix

Vahel kui kass magab, võib märgata, kuidas tema saba nagu muusika rütmis vonkleb. Teadlaste hinnangul kassi sabasõnumite lugemiseks ainult saba piidlemisest ei piisa, vaja on lugeda kehakeelt, kirjutab National Geographic.

Kuidas siis saba edastavaid sõnumeid dekodeerida?

«Selleks, et märke lugeda, on vaja arvesse võtta kogu keha,» ütleb Pennsylvania ülikooli teadlane Carlo Siracusa. Pealtnäha magav kass, kelle saba rütmiliselt liigub, on üldiselt lõdvestunud, aga paneb tähele, mis tema ümber toimub ehk teisisõnu, ta on rahulik, aga ei ole sügavas unes.

«Kui aga kass ennastunustavalt põõnab, siis tähendab liikuv saba, et loom näeb unenägusid,» lisab Siracusa.

Erksal ja valvel oleva kassi puhul näitab pekslev saba, et loom on närviline ning ette võib tulla isegi agressiivsust. See kass ütleb: «Ära puutu!»

Kui kass on rahulik, saba ots veidi pöördunud, on see märk sõbralikust tervitusest. Seevastu agressiivsel kassil võib saba olla lihtsalt sirgelt üleval. «Rahuliku ja lõdvestunud kassi saba on neutraalses asendis või suunatud veidi allapoole,» sõnab Siracusa.

Kassi saba võib segadust tekitada, aga mis ei kunagi ei valeta, on tema jalad.

Teadlaste hinnangul paneb kassi ühest toast teise järsult jooksma talletunud energia, mis vajab vallapäästmist. Kassid vajavad palju tegevust ja vaheldust. Õues roniksid nad puude otsa ja ajaksid saaki taga. Koduseinad on turvalisemad, aga tubase kassi elu ei ole väga vaheldusrikas ja erinevaid tegevusi võimaldav. Vahel pole see neile ka meeldiv – näiteks võivad kassi taga ajada lapsed või on teisi häirivaid tegureid, mis looma segavad.

Loe veel: Minu kass elab kahes peres korraga, on see normaalne?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles