Koerad tunnetavad, kui neid tüssatakse

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: pixabay.com

Viini veterinaariaülikooli Messerli uurimisinstituudi teadlased tegid koerte ja huntidega katse, et teada saada, kas koerlased tunnetavad ebaõigust, ning kui, siis milles see väljendub. 

Teadlasterühm eesotsas Jennifer Essleri, Friederike Range and Sarah Marshall-Pesciniga viisid läbi katse: koerad või hundid pandi kõrvuti aedikutesse, neil lasti vajutada signaalnuppu ning helisignaali järgselt said mõlemad loomad toidu, kirjutab Daily Mail

Teadlased tegid kahte sorti eksperimente: kvaliteedieksperiment ja eksperiment, kus üks loomadest ei saanud helisignaali peale üldse midagi. 

Teadlased panid tähele, et kui loom jäi helisignaali peale toiduta või sai halvemat toitu kui tema puurinaaber, siis ei soovinud ta enam eksperimenti jätkata. Pettumust väljendasid nii koerad kui ka hundid.

Teadlased tegid tähelepaneku, et loomad olid samas nõus eksperimenti jätkama, kui neil ei olnud teist looma kõrval ja olid nõus jätkama isegi siis, kui nad ei saanud toitu koheselt. See näitab, et toidu mitte saamine ei olnud ainus põhjus, miks nad treeneriga koostöö lõpetasid. «Loom, kes toitu ei saanud, keeldus koostööst, sest teine koer sai toitu, aga tema ei saanud,» sõnas Friederike Range.

Katse teinud teadlased märkasid, et hundid olid ebaõiglasele kohtlemisele tundlikumad kui koerad, nõudes koostöö jätkamiseks treenerilt rohkem pingutust. 

Looma koht liigisiseses hierarhias oli teine faktor, mis nende käitumist mõjutas. Need loomad, kes on hierarhias kõrgemal positsioonil, pettusid kiiremini, sest nad ei olnud harjunud olukorraga, kus nad saavad midagi madalakvaliteedilist või üldse mitte midagi.

Pärast eksperimente hindasid uurijad, kas loomad suhtlesid naaberpuuris olnud ja parema kohtlemise osaks saanud loomaga või eksperimendi läbiviijaga väljaspool testimiskeskkonda. Ebaõiglust tunnetanud hundid hoidsid inimesest eemale, koerad seda aga ei teinud. 

Koerte võime ebaõiglust tunnetada ei ole teadlaste hinnangul inimeselt õpitud oskus, selle on nii koerad kui ka hundid pärinud ühiselt eelkäijalt. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles