Ettevaatust: need on maailma kõige mürgisemad elusolendid

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nokkloom on veidra välimusega imetaja, kes on võimeline mürki eritama.
Nokkloom on veidra välimusega imetaja, kes on võimeline mürki eritama. Foto: GREG WOOD/AFP/Scanpix

Emake loodus on varustanud loomi erinevate vahenditega, mida nad saavad enesekaitseks kasutada, kuid midagi ei aja inimesele rohkem hirmu nahka kui loomad, kes enesekaitseks mürki eritavad. Sciencefocus annab ülevaate maailma kõige mürgisematest elusolenditest.

Kõige mürgisem kala - õudnäsalik

Õudnäsalik elab soojades rannikuvetes, kus ta on hästi ümbritsevasse keskkonda sulandunud. Kui kala tunneb end ohustatuna, eritab ta seljaauimede kaudu mürki, mida tuleb vastavalt nii palju, kui suur on kalale olnud surve. Seega, mida suurem on ohver, seda suurema koguse mürki ta saab.

Kui on soov õudse välimusega õudnäsaliku käest eluga pääseda, tasub talle võimalikult õrnalt peale astuda, kui üldse.

/ wikipedia.org
/ wikipedia.org Foto: Wikipedia.org

Kõige mürgisem madu -  sisemaataipan

Siug elab Austraalia kõige hüljatumates paikades, mis tähendab et tõenäosus temaga kokku puutuda on üliväike. Sisemaataipanid on lisaks veel aravõitu ja tõenäoliselt panevad enne plehku kui inimene nende lähedusse jõuab.

Mao mürgikokteil koosneb närvimürkidest, müotoksiinidest ja verehüübimist takistavatest kemikaalidest. Mürk on nii tugev, et üks hammustus võib tappa koguni sada täiskasvanut.

Judith Martin/Reptile Rescue / Judith Martin/AFP/Scanpix
Judith Martin/Reptile Rescue / Judith Martin/AFP/Scanpix Foto: Judith Martin/AFP

Kõige mürgisem ämblik - Brasiilia rändämblik

Brasiilia rändämbliku vihase hammustuse tulemuseks võib olla halvatus või valus põletik. Tulemuseks võib olla ka surm, aga kuna efektiivne vastumürk on olemas, on surmajuhtumeid õnneks vähe.

Foto: Wikimedia Commons

Kõige mürgisem sipelgas - Maricopa kogujasipelgas 

12 selle sipelga poolt tehtud hammustust niidab maha piraka roti. Inimesel põhjustab see tugeva, väljakannatamatu kuni neli tundi kestva valu. See pole aga kõik, mis neil sipelgatel vaenlaste jaoks varuks on. Mürgis olev keemiline ühend feromoon annab teistele sipelgatele märku, et on vaja üheskoos ründama tulla. Seega, ettevaatlik tuleb olla terve sipelgate armee eest.

Foto: Wikimedia Commons

Kõige mürgisem imetaja – nokkloom

See nokaga imetaja muneb ning suudab eritada ka mürki. Usutakse, et aktiivsed mürgieritajad on eelkõige just isasloomad paaritumishooajal. Niimoodi pannakse isekeskis paika, kes on boss. Mürk tekitab inimesele valu, aga ei ole surmav.

 AFP PHOTO/FILES/Greg WOOD
 AFP PHOTO/FILES/Greg WOOD Foto: GREG WOOD/AFP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles