Eluosolendid, kelle eluiga ületab inimeste oma pika puuga

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiidkilpkonnad võivad elada isegi vanemaks kui 250-aastaseks.
Hiidkilpkonnad võivad elada isegi vanemaks kui 250-aastaseks. Foto: Sebastian Kahnert/AFP/Scanpix

Juhtub harva, kui inimene saja eluaasta künnise ületab. Loomariigis pole selles aga midagi ebatavalist. Üllatavalt kaua võivad elada kilpkonnad ja vaalad, kuid maakeral on elusolendeid, kes võivad elada peaagu igavesti, kirjutab Ranker. 

Turritopsis nutricula

Tegemist on meduusidega, kes kasvavad ja jõuavad täiskasvanu staadiumisse nagu paljud teisedki elusolendid. Kuid neid meduuse teeb eriliseks see, et peale täiskasvanuks saamist muunduvad tagasi polüüpideks. Seejärel hakkab ring taas otsast peale. Selline omadus muudab neid elusolendeid põhimõtteliselt surematuks. 

Foto: Wikimedia Commons

Käsnad

Nende Kariibi meres elavate käsnade vanus võib olla isegi 2000 aastat ja peale, mistõttu neid loetakse looduses kõige kauem elavate elusorganismide hulka.

Foto: Wikimedia Commons

Must korall

Need süvavee asukad võivad elada 2000 aasta vanuseks. Must korall elutseb soojades vetes Hawaiil ning kuulub ohustatud liikide hulka.

Foto: Wikimedia Commons

Antarktika käsn

Kui enamus käsnade vanus on kolmest kuust kuni 20 aastani, siis Antartika käsnade hulgas on vanimad isendid 1550 aastat vanad. Nende käsnade elutempo on sõna otseses mõttes aeglane  - olendid liiguvad vähem kui üks millimeeter päevas.

Hiidkilpkonn

Hiidkilpkonnade eluea pikkus võib ületada isegi paari sajandit, kuid keskmine terve hiidkilpkonna eluiga võib jääda 150 eluaasta piirimaile. Teada on, et üks Indias Kolkata loomaaias elanud isend ületas isegi 250. eluaasta künnise.

 / AFP PHOTO / dpa / Sebastian Kahnert / Germany OUT
 / AFP PHOTO / dpa / Sebastian Kahnert / Germany OUT Foto: Sebastian Kahnert/AFP/Scanpix

Ebapärlikarp 

Ebapärlikarp võib elada 250 aastat või isegi kauem. 90 protsenti nendest elukatest elab Skandinaavia vetes. Ehkki karp lepib erinevate keskkonnatingimustega, on nende arvukus viimastel aastatel hakanud tunduvalt vähenema.

Robert Thompson/NHPA/Photoshot / Robert Thompson/Scanpix
Robert Thompson/NHPA/Photoshot / Robert Thompson/Scanpix Foto: Robert Thompson/

Grööni vaal 

Enamus vaalasid elab 20-60 aastat vanaks. Ajaloost on teada vaal nimega Bada, kes olevat elanud 211-aastaseks. Mõnedel andmetel koguni 245-aastaseks. Mõnede Arktilistes vetes elavate Grööni vaalade ihust on leitud üle sajandi vanuseid harpuune, mis annab kinnitust nende imetajate pika eluea kohta. 

Koi-kalad

Koi-kalad ehk jaapani karpkalade vanus ei ületa enamasti 50. eluaasta piirimaile, mis on tiigis elavate kalade kohta üsnagi hämmastav vanus. Teadaolevalt elas vanim koi 226-aastaseks. Kuulus kala Hanako olevat sündinud 1751. aastal ja lahkus elust 1977. aastal. Kala vanus tehti kindlaks soomustel olevate ringide järgi.

 REUTERS/Thomas Peter / THOMAS PETER/REUTERS/Scanpix
 REUTERS/Thomas Peter / THOMAS PETER/REUTERS/Scanpix Foto: THOMAS PETER/REUTERS
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles