Põnev: kuidas inimesed koerte urinast aru saavad

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: pixabay.com

Teadlased on kindlaks teinud, et paljud loomad suudavad teiste liikide häälitsustel vahet teha. Kuidas suudavad aga teineteisest aru saada inimene ja koer? Uurimistöö näitab, et inimesed suudavad päris hästi mõista, millisest emotsioonist koer urisedes märku annab.

Selleks, et uurida inimeste võimet koera urinast aru saada, tehti katse: katsealustele lasti kuulata salvestatud urinaid, misjärel küsiti neilt küsimusi koerte emotsionaalse seisundi kohta, kirjutab The Bark.

Salvestisi lasti kuulata neljakümnel inimesel. Kõik salvestised hõlmasid kolme juhtu: teise koera eest toidu kaitsmine, sikutamismäng inimesega ja võõra lähenemine. Eksperimendi esimeses osas tuli inimestel hinnata koerte urinaid järgmise emotsionaalse skaala alusel: hirm, viha, õnnelikkus, mänguhimulisus, ahastus.

Urin, mida koer teeb toitu valvates, sai enam hinnanguid kui agressiivne heli, kõige rõõmsameelsemaks hindasid katsealused koera mängu käigus valla päästetavat urinat.

Teises teistis paluti inimestel arvata, millises situatsioonis on olnud urisev koer. 63 protsendil juhtudest hindasid katsealused olukorda õigesti. Kõige enam arvati ära mängu käigus tekkiv urin.

Uuringu autorid järeldavad, et inimesed suudavad eristada erinevaid urinaid, mida koerad teatud olukordades teevad. Eelmised uuringud on näidanud, et inimeste suudavad koera urisevast häälitsusest aru saada ajavahemiku järgi kahe häälitsuse vahepeal ja urina kestuse järgi. Mida pikemad on pausid urinate vahepeal, seda suurema agressiivsusega seda seostatakse. Lühikesed urinad on inimeste poolt tajutavad emotsionaalsel skaalal kui positiivsemad. Uriseva häälitsuse puhul, mida koer teeb võõra lähenedes, seostavad inimesed kõrgema tonaalsusega urinat koera suurema hirmuga.

Loe veel: Haigused, mille koeraomanikud võivad lemmikult saada ja kuidas seda vältida

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles