Sügelusest vabaks! 10 kodust ja looduslikku kirbutõrjevahendit kassile

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Natalia Seliverstova/Sputnik/Scanpix

Kirbutõrjeks saadavaid vahendeid saab küll apteegist, aga looduslikud ja käepärased vahendid aitavad kirbutõrjekuuri efektiivselt toetada.

Kodused kirbutõrjevahendid ei sisalda keemiat ning neid on lihtne valmistada, kirjutab Cattime.

Õunasiider

Õunasiidril on teistele headele omadustele lisaks ka seenevastane toime ning see kasulik vedelik aitab võidelda ka kirpudega. Ehkki ainuüksi õunaäädika abil kirpudest päris lahti ei saa, teeb äädikas kirpudel kassi kasukas elamise kindlasti ebamugavaks.

Selleks valmista lahus, võttes kaks osa äädikat ja üks osa vett. Saadud lahus pane pihustipudelisse, millest saad seda looma kasukale pritsida või tilguta kammile ja kammi karv läbi.

Seedriõli

Kui on üks lõhn, mida kirbud kindlasti vihkavad, siis on see seedri lõhn. Ka mõned kassid ei talu seda. Juhul, kui kass seedri lõhna pahaks ei pane, võib teha spetsiaalse kirbuvastase kaelaräti, tilgutades riidetükile veidi seedriõli, mis on eelnevalt segatud tilga alkoholiga.

Rosmariin

Kirbud ei talu ka rosmariini. Tambi rosmariinilehed pulbriks ja raputa saadud pudi kohtadesse, kus kass magada ja mängida tavatseb.

Teine võimalus on valmistada vees keedetud rosmariinilehtedest segu ning seda kammile või harjale tilgutades kassi kasukas läbi harjata. Segu leevendab kirpude põhjustatud sügelust.

Aloe vera ehk aaloemahl

Aaloe mahl on looduslik kirpude tõrjevahend. Seda võib segada ka cayenne´i pipraga, et saada segu, millega kassi kasukat piserdada. Kindlasti ei tohi segu silma sattuda.  Aaloe mahlal on jahutav efekt, mis leevendab ka märga ekseemi ja sügelust.

Sidrunimahl

Sidrunihape on samuti looduslik kirbutapja. Selleks, et valmistada pihustatav vedelik, mida saab kasutada isegi tundliku naha korral, tuleb sidrunitükke kõigepealt keeta ja lasta neil veel samas vees öö jooksul liguneda.

Saadud vedelikku piserda kassi kasukale, kuid väldi silma sattumist ja mitte kasutada haavade ega sügeluste korral. Kui pesed kassi tekki või magamisalust, tasub pesuveele lisada ka tilk sidrunimahla. See aitab tappa kirpe ning hävitada kirpude mune.

Lavendel

Enamik inimesi leiab lavendli lõhna olevat meelepärase, aga kirbud nii ei arva. Selleks, et kirpe eemal hoida, võib aeda teha näiteks lavendlipeenra, aga veelgi parema toimega on lavendlisprei. Selleks leota lavendlit üleöö vees ja saadud segu pane pihustipudelisse.  Pihustamisel väldi vedelikku sattumist silma, ninna või suhu. Võid tilgutada segu ka kammile ja sellega kassi kasuka läbi kammida.

Sool

Kui vaibal võib olla kirpe või kirpude mune, saab abi, kui raputada põrandakattele soola ja lasta sellel näiteks kaks päeva seista ning seejärel tuleks vaip tolmuimejaga üle käia.

Selleks, et kirpudega võidelda, pese kassi magamisalust sageli. Loputusvahendina võid kasutada sidrunimahla või äädikat. Samuti tuleks elamist puhastada põhjalikult tolmuimejaga vähemalt kord nädalas.

Loe veel: Nõuandeid neile, kelle kass on päeval üksi kodus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles