Sukeldujad kirjeldavad verdtarretavaid kokkupuuteid mereelukatega

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: /Caters News Agency/Scanpix

Merepõhi on sukeldujatele põnev paik ning selle erilised elusolendid on inimesi alati huvitanud. Kuid nagu mujalgi, võib merepõhjas ette tulla üllatusi, millest mõni võtab tükiks ajaks huvi merele mineku vastu. Suhtluskeskkonna Reddit kasutajad on kirja pannud kõige hirmutavamad sukeldumiskogemused.

Niisiis, merepõhi on nagu teine maailm – veidi hirmutav ja tundmatu. Kirjeldatud lood panevad kaks korda mõtlema, enne kui hakata tegema plaane järgmiseks sukeldumisreisiks.

Kohtumine krokodilliga

«Olin Louisiana järvel veesuusatamas, kui hoo pealt kukkusin. Lendasin krokodillile peaaegu selga ja tundsin, kuidas minu jalg krokodilli puudutas,» kirjeldab kogemuse üleelanu. «Järgmisel hetkel olin krokodilliga silmitsi ja pidin hirmust õhku ahmima. Seejärel loom sukeldus. Need olid minu elu kõige hirmutavamad hetked. Olin kindel, et ta hammustab mul jala otsast ja veab mind vee alla,» kirjutab jubeda kogemuse üle elanud Redditi kasutaja.

Sõiduauto suurune merikilpkonn

«Olin teismeline ja isaga Hawaiil sukeldumas. Oli palju kalu, mõned merikilpkonnad ja mitte ühtegi teist inimest. Järsku ujus meie poole merikilpkonn, kes oli sama suur nagu väiksemamõõduline sõiduauto. See ajas hirmu nahka. Ma pole varem kunagi nii kiiresti kalda poole ujunud,» rääkis oma loo hirmutava merikilpkonnaga silmitsi seisnud sukelduja.

Hirmutav kohtumine tiigerhaiga

«Olin sukeldumas kohta, umbes 48 kilomeetrit rannast, kus tiirutasid purikalad. Olin 18 meetrit vee all, kui nägin lähenemas delfiinkalu, neid oli 30 või 40,» kirjeldab oma seiklust kolmas sukelduja. Delfiinkalad on umbes pool meetrit kuni poolteist meetrit pikad. «Ilusad kalad, kelle küljed peegeldusid mitmevärviliselt. Ühtäkki tundsin, kuidas miski minu jalga tõmbas ja märkasin kolme ja poole meetri pikkust tiigerhaid, kes sikutas minu ujulesta ja tahtis mind veealusele sõidule kaasa võtta. Sekundiga rebis ta lesta mu jala küljest. Seejärel ujus hai eemale, aga jätkas minu läheduses ringiratast ujumist. Arvan, et ta tundis huvi, kuidas ma maitseda võiksin. Jälgisin teda kogu tee paadini tagasi ujudes. See oli minu elu kõige hirmsam moment,» kirjeldab kogemusest eluga välja tulnud sukelduja.

Loe veel: 10 põnevat fakti merihobukeste kohta

Mürgine merimadu püksis

«Käisin sukeldumas Filipiinidel Coroni saare lähedal, et imetleda korallriffe. Kui tagasi paati läksin, tundsin, et minu pükstes on midagi rasket. Arvasin, et sinna on lihtsalt vett kogunenud, aga kui ma pükse raputasin, kukkus sealt välja mürgine merimadu,» rääkis oma loo juhtumi üle elanu.

Hirmsate hammastega barrakuuda

Ükskord hakkasid barrakuudad Florida Keysi saarestiku juures sukeldujaid taga ajama. Toimunu pealtnägija kirjeldas olukorda järgmiselt: «Barrakuudad on hirmuäratavad. Nägin ka paari haid, aga nemad ei teinud minust välja. Barrakuudad olid aga uudishimulikud. Mäletan, et olin umbes pool meetrit vee all, kui märkasin üle õla vaadates tervet rida barrakuudahambaid minust umbes meetri kaugusel. Ujusin eemale nii rahulikult, kui suutsin, aga selja taha vaadates oli see elukas minust ikka sama kaugel, nagu ma poleks vahepeal liikunudki.»

Hai sukeldumiskaaslaseks

«Sukeldusime Belaul Vaikses ookeanis ning olime umbes 30 meetri sügavusel,» alustas Redditis oma lugu veel üks sukelduja. «Ühel pool oli kaljusein ja teisel pool lai ookean, mis ulatus nii kaugele, kui silm seletas. Järsku tuli tiigerhai ja hakkas minu kõrval ujuma, nagu oleksin tema sukeldumispartner. Alguses ei teinud ma sellest välja, aga mõne minuti pärast hakkasin end ebamugavalt tundma. Vaatasime teineteist, ta oli umbes kahe meetri kaugusel. Mõne minuti pärast ilmus meie kõrvale tuunikalade parv ja hai otsustas, et ta tahab nendest ühte nahka pista ja hammustaski ühe tuunikala pooleks. Mõne sekundi jooksul ilmusid teised haid, tegid kohapeal puhta töö ja ujusid vaikselt eemale.»

Loe veel: Üheksa ainulaadset saart maailmas, mida valitsevad ainult loomad

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles