Lemmikud, kes mahuvad käekotti: 10 maailma kõige väiksemat koeratõugu

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Wikimedia Commons

Väikesed koerad on toredad seltsilised - neid saab igale poole kaasa võtta, nende eest on kerge hoolitseda ja isiksust on neis suurt kasvu liigikaaslaste jagu. Portaal iHeartDogs annab ülevaate levinumatest tasukoertest ja nende iseloomuomadustest.

Ahvpinšer 

Tõu ajalugu ulatub juba 17. sajandisse. Need väikesed koerad aretati köökides ja tallides kahjureid tõrjuma. Välimuselt nagu terjerid, aga hingelt põikpäised ja seiklushimulised koerakesed. 

 JOHN MOORE/AFP/Scanpix
 JOHN MOORE/AFP/Scanpix Foto: JOHN MOORE/AFP

Brüsseli grifoon

Brüsseli grifoonide algkoduks on nagu nimigi ütleb, on Brüssel. Selle osa, mis neil füüsilistelt võimetelt puudu jääb, teevad nad tasa oma heasüdamlikkusega. Samamoodi nagu ahvpinšerid on grifoonidki aretatud rotte ja teisi närilisi püüdma. Kui nad märkavad midagi kahtlast toimumas, siis ei häbene nad sellest valju häälega märku anda.

 / Mary Altaffer/AP/scanpix
 / Mary Altaffer/AP/scanpix Foto: Mary Altaffer/AP

Chihuahua

Chihuahuad on arvatavasti pärit Mehhikost. Nende pärinemisloo kohta on erinevaid teooriaid, kuid usutavasti ulatub koerakeste ajalugu kuni 3000 aasta tagusesse aega.

PIC BY MICHAEL SCOTT/CATERS NEWS/Scanpix
PIC BY MICHAEL SCOTT/CATERS NEWS/Scanpix Foto: /Caters News Agency

Jaapani spanjel 

Jaapani spanjelid olid algselt Jaapani aristokraatia armastatud sülekoerad. Iseloom sarnaneb neil veidi kassi omaga. Need koerad on intelligentsed ja toredad väikesed seltsilised.

Foto: Wikimedia Commons

Malta bichon

Malta bichonid on suurepärased seltsilised ja sülekoerad. Niigi väikeste koerte kasvu püüti aga 17. ja 18. sajandil veelgi vähendada. See intensiivne aretus aga viis tõu väljasuremise piirile. Malta bichonid on elurõõmsad, ent vajavad palju hoolitsust ja hellitusi.

DARREN STAPLES/REUTERS/Scanpix
DARREN STAPLES/REUTERS/Scanpix Foto: DARREN STAPLES/REUTERS

Papillon

See tõug on tuntud oma silmatorkavate liblikakujuliste kõrvade poolest, millele viitab ka nende nimi. Koeri on kujutatud juba 16. sajandi maalidel.

 David Zalubowski/AP/Scanpix
 David Zalubowski/AP/Scanpix Foto: David Zalubowski/AP

Pomeranian

Pomeranianid meenutavad väikeseid lõvisid. Nende sisemus on välimusega kenasti kooskõlas – hingelt on nad sama uhked. Tänapäeval on neist saanud väga populaarsed koerad. Energilised ja elava loomuga koerakesed jaksavad aktiivse peremehega kenasti sammu pidada.

 Vicky Ge Huang/AP/Scanpix
 Vicky Ge Huang/AP/Scanpix Foto: Vicky Ge Huang/AP

Vene kääbuskoer 

Neid koeri on kahes variandis: lühi- ja pikakarvaline. Kasvult on aga mõlemad võrdselt väikesed ning tegemist on ühe väikesekasvulisema tõuga maailmas. Nagu mitmeid teisigi väikeseid tõuge olid nemadki aretatud rotte püüdma. Elavaloomulised, väledad ja energilised koerad.

Foto: Wikimedia Commons

Toy-foksterjer 

Atleetlikud koerad, kes on valmis võtma ette iga matka ja jalutuskäigu. Põlvnevad need sülekoerad oma suurekasvulistest suguvendadest. Elava loomu ja hea treenitavuse tõttu kasutati neid koeri näiteks tsirkustes.

Foto: Wikimedia Commons

Yorkshire´i terjer

Nende pisikeste seltsiliste esivanemad on olnud jahikoerad. Kuna Yorkshire´i  terjerid mahuvad kenasti taskusse, on neid kerge igale poole kaasa võtta. Nende koerte jaoks on alati ruumi!

 Ben Birchall/PA Wire/PA Images/Scanpix
 Ben Birchall/PA Wire/PA Images/Scanpix Foto: Ben Birchall/PA Wire/PA Images

Loe veel: Koerad, kes ei aja karva: 10 puhtusefriikidele sobivat koeratõugu

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles