Tunne elusloodust: kes on see kurele sarnanev kelmika ilmega lind?

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: /Caters News Agency

Kingnokk on omapärase välimusega kure kasvu lind, kelle tunneb ära massiivse noka ja sinakashalli sulestiku järgi.

Kingnoka (Balaeniceps rex) meeliselupaigad asuvad Aafrika keskosa soodes, kus nad toituvad peamiselt kaladest. Need imposantsed linnud on suhteliselt aeglaste liigutustega ning nad võivad pikka aega liikumalt paigal püsida, kirjutab Wikipedia.

Kannatlikkus tasub end ära – hapnikuvaeste järvede pahaaimamatud kalad, kes vee ülemistesse kihtidesse tulevad, napsab lind oskuslikult noka vahele.

Kingnokad on inimeste segamisele üsna tundlikud ja võivad pesa hüljata, kui end ohustatuna tunnevad. Üldiselt on nad üksinduselembesed ning nende pesadki paiknevad hõredalt – ühel ruutkilomeetril võib leida vähem kui kolm pesa.

Tavaliselt kingnokad väga häälekad ei ole, aga pesitsusperioodil võib neid omavahel jutustamas kuulda. Kui pojad süüa küsivad, teevad nad luksumisele sarnanevat heli. Vanalindude häälitsused võivad aga meenutada pigem lehma ammumist. 

Vabas looduses on säilinud umbes 5000–8000 kingnokka.

Loe veel: Põhjus, miks tuvipoegi kunagi näha ei ole

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles