10 nippi, kuidas naabri kassi oma peenardest eemal hoida (2)

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.flickr.com

Paljudele hobiaednikele valmistavad parajat peavalu vabakäigul kassid, kes hoolega rajatud iluaiad ja peenramaad segi kraabivad ja täis sirtsutavad. Mida selliste tegelastega peale hakata?

Tasub üle korrata ja meelde tuletada, et looma elu ja tervist ohustavate meetodite kasutamine nende tõrjumiseks on Eestis keelatud. Kui naabri kassid koduaeda rikuvad, tuleb alustada kõige ilmsemast, mida eestlastel siiski tihti ületamatult raske teha: kassiomanikuga tuleks rääkida, viisakalt ja rahulikult, mitte ärritunult ja ründavalt. Viidata võiks ka loomapidamiseeskirjadele, mis peaaegu kõigis kohalikes omavalitsustes sätestab, et koduloomad ei või omapäi hulkuda.

Kui rääkimine ei aita, võib proovida peletavaid ja kaitsvaid nippe, millest teised aiapidajad abi on saanud.

  • Kõige lihtsam lahendus võõrad kassid oma aiast eemal hoida on võtta endale kass, kes käib samuti õues. Eriti hästi pidi see toimima isaste kassidega: nad märgistavad territooriumi ja hoiavad teised kassid sealt eemal.
  • Alahinnata ei maksa ka koeri. Mõni neist on küll paadunud kassilemb, kuid ega võõrad kassid seda tea. Nemad teevad minekut, kui aias koera märkavad.
  • Kuigi puude otsa riputatavad CD-plaadid on teada-tuntud linnupeletajad, kinnitab mõni aiapidaja, et need peletavad ka hulkuvaid kasse, kui plaadid puu asemel maapinna lähedale riputada. 
  • Kui kassid kipuvad peenardes magama, aitab see, kui katta need näiteks kanavõrguga seniks, kuni taimed kevadel jõudu koguvad. Suuremaid taimi kassid reeglina ei puutu.
  • Värskelt kaevatud peenar, kuhu seemned alles külvatud, tuleks mõneks ajaks samuti katta, kuni seemned idanevad, taimed jõudu koguvad ja maapind taheneb. Värskelt kaevatud muld on kassidele nimelt eriti vastupandamatu.
  • Hästi tõkestavad kasse ka peenrasse pistetud grilltikud, plastkahvlid või muud teravama otsaga esemed, mis neil seal kaapida ei lase.
  • Alati võib kasutada ka loomapoodides müüdavaid kassipeletajaid, kuid tuleb arvestada, et nende lõhn hajub looduses üsna kergesti ja vahendit tuleb tihti uuesti kasutada.
  • Kassidele ei meeldi multš, nii et tasuks kaaluda peenarde multšiga katmist. See kõva ja tükiline pudi pole kraapimiseks pooltki nii ahvatlev kui värske muld.
  • Kassidele on väga ebameeldiv lavendlilõhn, nii et kui tahad neid peletada, istuta peenardele lavendlitaimi.
  • Kassid luusivad ringi tavaliselt öösiti ja varahommikuti. Seepärast aitaks hästi aeda paigaldatud vihmutisüsteem, mis just neil tundidel end aeg-ajalt tööle lülitab: kassid vihkavad märjakssaamist ja hakkavad suure tõenäosusega peagi su aeda vältima.

Allikad: care.com, GrowWeg.com

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles