Lahing armastuse pärast: teadlased said filmilindile haruldased kaadrid tindikalade armuelust

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seepia
Seepia Foto: Georgette Douwma/picture alliance / moodboard

Teadlaste grupil õnnestus esimest korda filmida üles vabas looduses elavate isaste tindikalade värvikat võitlust emaslooma pärast.

Kolmel bioloogil, Derya Akkaynakil Haifa ülikoolist, Browni ülikooli doktorandil Justine Allenil ja Browni ülikooli merebioloogia labori vanemteadlasel Roger Hanlonil õnnestus tabada haruldased kaadrid tindikalade ehk seepiate paaritumisest ning isasloomade vahelisest rivaliteedist.

Ehkki teadlased on uurinud seepiate paaritumiskäitumist laboritingimustes, on vabas looduses kahe isaslooma võitlusele pealesattumine olnud harv juhus, vahendab Daily Mail.

Teadlased filmisid parajasti isas- ja emaslooma paaritumishetke ning sellele järgnenud momenti, kuidas seepiapaar rahulikult teineteise kõrval ujudes edasi liikus, kui sündmuskohale sööstis teinegi isane.

Võitlus kahe isaslooma vahel hakkas koheselt hoogu koguma. Esimene isasloom esitas uustulnukale väljakutse, sirutades hoiatavalt välja oma neljanda kombitsa, mille peale võõras agressiivsuse märgiks kehal olevat mustrit muutis.

Lahingu käigus pritsisid mõlemad isasloomad tinti ning üritasid teineteist hammustada. Paaritumisele vaheleseganu püüdis korraks emaslooma kombitsate abil kinni hoida, kuid see põgenes.

Lõpuks õnnestus esimesel isasel sissetungijale löök anda ning too ujus minema. Video lõpukaadrites on näha, kuidas algne paar taas ühines.

Paigutades seepiate käitumise mänguteooria konteksti, annab nähtu teadlastele uusi suundi vihakäitumise uurimiseks.

Tindikala ehk seepia on saanud oma nime tulenevalt sellest, et kaitseb ennast vaenlaste eest tindinäärme nõrega, mille ta hädaohu korral välja paiskab. Tint omandab seepiale sarnase kuju ja peibutab vaenlast, selle hajumine muudab vee sogaseks. Lisaks on seepia osav jahimees ja põgeneb vaenlaste eest oskuslikult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles