Need on Eestis kõige haruldasemad koeratõud

Mariann Prooses
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Richard Harding/

Eestis on päris suur hulk koeratõugude esindajaid, keda iga päev tänaval kõndides ei kohtagi, sest neid on niivõrd vähe. Küll aga nendest tõugudest paljud eksisteerinud juba aastakümneid, kui mitte sajandeid.

Eesti Kennelliidu andmetel kanti aastatel 2014–2016 Eestis registrisse järgnevad vähelevinud tõud, keda ei ole Eestis varem üldse registreeritud või on registreeriti mõni üksik isend.

1. Azawakh

Tõenäoliselt on tegemist Aafrikast lääneosast pärineva tõuga, keda kasutati loomade karjatamisel. Azawakh on väga sotsiaalne ja emotsionaalne koer, tema karvkate on väga lühike, kere aga lihaseline ja sale. Tema lihaseid kirjeldatakse kui kuivi, rasva tal peaaegu polegi.

2. Borderterjer

Tõug pärineb 18. sajandist ning on sellest ajast vähe muutunud. Borderterjer aretati töökoeraks, kuid tänu heale kohanemisvõimele on borderterjer ka aktiivne perekoer.

3. Bourbonnais' linnukoer

Esimest korda kirjeldati tõugu renessansiperioodil. Esimene tõuklubi hakkas tegutsema 1925. aastal. Teisest maailmasõjast alates hakkas kutsikate sündimus vähenema, kuid tõug taastati 1970ndatel.

4. Chesapeake bay retriiver

Terane, rõõmsa meelelaadiga ja intelligentne koer, kes valib ühe pere, kellele on truu elu lõpuni. Võõraste inimeste ja koerte suhtes on ta rahulik ja reserveeritud. Väga hea ja ustav perekoer.

5. Dandie dinmonti terjer

Dandie dinmonti terjer on pärit Šotimaalt, tõutüübina on ta olnud muutumatu juba 17. sajandi lõpust alates. Algselt kasutati teda peamiselt väikeulukite jahil. Tänapäeval on ta populaarne seltsikoer.

6. Eurasier

Tõug pärineb Saksamaalt ning on tuntud sellepoolest, et ta on suurepärane kaaslane, kellel on oma isiksus ning kes säilitab võõraste suhtes ettevaatlikkuse. Teda on võrdlemisi kerge treenida.

7. Hispaania veekoer

Tõug on pärit Andaluusia maakonnast, Lőuna-Hispaaniast. Koeri kasutati jahi-, aga ka lambakoertena. Hispaania veekoer on sõbralik ja rahulik seltsiline, kes on oma perekonnale ustav, võõraste suhtes aga umbusklik ja reserveeritud.

8. Iiri puna-valge setter

Iiri puna-valge setteri ajalugu ulatub 1750. aastatesse. Aega, mil ta oli oma kodumaal populaarne. Varem kasutati neid ainult jahikoertena, tänapäeval on nad kasutusel rohkem linnujahis ja vähemal määral näitusekoertena.

9. Inglise pointer

Pointer on Inglismaal aretatud linnujahikoer. Esimesed kirjalikud andmed selle tõu kohta on olemas 17. sajandi lõpust. Pointer on väga seltsiv, südamlik ja kuulekas. Sobib lastega peresse ning on rahumeelne ka teiste loomade vastu. Sōbraliku iseloomu poolest ei sobi ta valvekoeraks, sest võõras tulija saab pigem sõbraliku tervituse kui hoiatuse.

10. Jaapani spits

Seda arukat, rõõmsameelset ja aktiivset koeratõu esindajat näidati esmakordselt Tokyos 1921. aastal. Tõug ongi aretatud 1920.–1930. aastatel Jaapanis teiste spitsitõugude ristamisel.

11. Lääne-göta spits

Tõu kodumaaks peetakse Rootsit. Koeri kasutati karjatamisel ja talukoertena, kus nende ülesandeks oli valvurikohuste täitmine. Tänapäeval kasutatakse tõu esindajaid näiteks agility harrastamisel, ja seda just koera kiirete reaktsioonide ja temperamentsuse pärast.

12. Mudi

Mudi on Ungarist pärit karjakoer. Tänapäeval kasvatakse tõu esindajaid töö-, spordi ja seltsi- ja näitusekoertena. Isegi nüüdsel ajal võib teda mõnes paigas lambaid karjatamas näha.

13. Must Norra põdrakoer

Tõu kodumaaks on Norra. Koera kasutati põdra-, linnu-, karu- ja kitsejahil. See kergesti koolitatav koer on iseloomult julge, enesekindel, tööhimuline ja aktiivne. Perekonnale on ta ustav, samas ka sõbralik ja sotsiaalne. Must Norra põdrakoer on kergesti treenitav ning sobib ka lastega.

14. Portselanhagijas

Portselanhagijas on pärit Prantsuse Alpide idaosast. Oma nime sai ta välimuse järgi, sest meenutab justkui portselankuju. Neid kasutatakse jahikoertena ning peamiselt jänese- ja metskitsejahil. Need koerad on suhtlejad ega talu üksindust.

15.  Schipperke

Tõug pärineb juba 16. sajandist ning aretatud on see Belgias. Schipperked on tuntud oma kangekaelsuse, jonnakuse ja ulakuse poolest.

Loe veel: Need on Eesti kõige populaarsemad koeratõud

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles